Digitala vårdcentralen Medicoo växer med hjälp av ny psykologtjänst
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Digitala vårdcentralen Medicoo växer med hjälp av ny psykologtjänst

Digitala vårdcentralen Medicoo växer med hjälp av ny psykologtjänst

Publicerat av: Redaktionen

Nätläkaren Medicoo har sedan starten 2017 jobbat för att ge patienter bättre, snabbare och mer tillgänglig vård.

Digitala vårdcentralen Medicoo växer med hjälp av ny psykologtjänst 1

Dra inte täcket över huvudet – Medicoos psykologer kan hjälpa dig!

Nu utökas verksamheten genom lansering av en psykologtjänst.

”Vi får förfrågningar från många patienter som inte får hjälp via sin vanliga vårdcentral. Det känns väldigt roligt att äntligen få möjlighet att hjälpa dem”, säger Ann Zyto, psykolog och verksamhetschef på Medicoo.

Medicoo erbjuder trygg vård för det som är känsligt. Nu utökas den digitala vårdtjänsten genom att även erbjuda psykologisk hjälp. Enligt Ann Zyto är behovet av psykologtjänster stort. Inte minst bland unga har den psykiska ohälsan ökat dramatiskt och här har de digitala tjänsterna en plats att fylla, psykologbehandling via nätet passar ofta bra för unga människor.

Oavsett ålder är det många som inte vågar gå till vårdcentralen med sina problem och de som vågar måste vänta länge på grund av de långa vårdköerna. I värsta fall kan det bli flera års väntan på behandling. ”Det är väldigt viktigt att få hjälp med problemen så fort så möjligt, det är då man kan förhindra att det blir värre”, säger Ann Zyto.

Snabbt och nära samarbete mellan psykologer och läkare

På Medicoo samarbetar läkare, psykologer och kuratorer för att lösa patientens problem och de kan enkelt ta kontakt med varandra i ett internt system för att bolla olika frågor. ”I vanliga vården kan det ta veckor innan man diskuterar en patient. Här kan jag som psykolog nå en läkare eller kurator på en sekund via vårt internsystem”, säger Ann Zyto.

Läkarna kan även erbjuda medicinsk hjälp för att underlätta den psykologiska behandlingen. ”Du kan inte ta itu med det psykologiska om du inte har sovit ordentligt på mycket länge. Då är det bra med läkare som kan skriva ut en behandling med sömntabletter för några nätter så att patienten orkar jobba vidare med en psykolog”, fortsätter Ann. ”En del problem som människor uppfattar som enbart psykologiska kan också behandlas med hjälp av läkemedel och på Medicoo har vi ett holistiskt synsätt på patienten och erbjuder behandling ur alla olika perspektiv – biologiskt, psykologiskt och socialt.”

För psykologitjänsten används samma tekniker som vid en vanlig psykologisk behandling, till exempel KBT, interpersonell terapi, psykopedagogik, sömnrestriktion och avslappning. Vad som väljs beror på patientens problem och situation. Många gånger kombineras de personliga samtalen med övningar att göra hemma mellan samtalen.

Allt skriftligt material sparas

Patient och behandlare kan kommunicera via chatt, telefon eller videosamtal. Medicoo använder det sätt som är mest effektivt eller det sätt som patienten föredrar; det som går att göra via chatt behöver alltså inte behandlas med hjälp av videosamtal. ”Då går det snabbare och bidrar till att vården blir bättre. Vår plattform är optimerad för enkel kommunikation mellan patient och behandlare. Tekniken är också enkel för vårdpersonalen att använda, till skillnad från vanliga vården där datasystemen är oändligt besvärliga och tidskrävande”, säger Ann Zyto.

Dessutom ligger all chatthistorik och skriftligt material kvar nästa gång patienten loggar in. På så sätt kan patienten enkelt gå tillbaka till tidigare råd och övningar mellan behandlingarna, något som inte är möjligt inom vanlig psykologisk vård. ”Vår enkla och tillgängliga plattform kombinerar det bästa från nytänkande digitalvård med det personliga psykologmötet. Vi vill successivt jobba mot att bli ledande inom psykologi och digital vård”, avslutar Ann Zyto.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>