Hem NYHETERINFORMATIONSSÄKERHET Digitalisering ger bättre vård – men hur blir det med IT-säkerhet?

Digitalisering ger bättre vård – men hur blir det med IT-säkerhet?

Publicerat av: Redaktionen

Gigantiska säkerhetsproblem väntar i takt med att vården digitaliseras.

Digitalisering ger bättre vård – men hur blir det med IT-säkerhet? 2

Kenni Ramsell, Nordenchef Dynabook

Det kräver ökat fokus på utbildning, säkra klientenheter, centrala lösningar och strategier, skriver Dynabooks Kenni Ramsell.

Sjukvården förväntas liksom de flesta andra branscher dra stor nytta av digitalisering under de närmaste åren. Enligt en undersökning från Market Research Future kommer marknaden för mobila lösningar till hälso- och sjukvården att växa med 25 procent per år de närmaste åren. Det ska innebär en marknad värd mer än en miljard kronor globalt under 2025.

Inom sjukvården har man redan erfarenhet av personal som jobbar på avstånd, med hjälp av mobila lösningar. Det finns undersökningar som visar på rejäla produktivitetsökningar för mobil personal, en undersökning i Storbritannien visar till exempel på en ökning på 40 procent.

Inte bara guld och gröna skogar

De flesta inblandade torde förstå potentialen för mobila lösningar inom sjukvården. Det gäller inte minst möjligheter till bättre åtkomst till data om patienter, vilket förhoppningsvis leder till smidigare processer och i slutändan till en bättre vård.

Men det finns så klart utmaningar också. En av de största är att ökad digitalisering och fler mobila lösningar kommer att leda till att mer data, till exempel om patienter, genereras och att risken för dataintrång ökar. Det är inte bara vårdorganisationer som riskerar att exponera vårddata, även försäkringsbolag och andra aktörer hanterar sådana.

Det här är inte bara ett integritetsproblem. Problemet är att många vårdorganisationer inte verkar ta hoten på allvar, eller inte har tid och energi att göra det. Enligt en undersökning som vi lät genomföra nyligen var det bara 18 procent av vårdorganisationerna som tillhandahöll utbildning om IT-säkerhet för sina anställda, och den allmänna känslan bland de respondenterna var att mer kunde göras. 12 procent tyckte att utfallet av utbildningarna var dåligt, bland annat för att de inte var obligatoriska.

Behovet av utbildning inom IT-säkerhet lär öka. Enligt Cisco ökar till exempel antalet cyberattacker med uppseendeväckande 350 procent per år generellt. Och det kommer att bli värre i takt med att nya tekniker som 5G och IoT blir allt mer populära.

Säkra enheterna

Det behövs inte bara utbildning. Det är viktigt att använda säkra klientenheter, till exempel bärbara datorer. Enheter kan till exempel säkras med hjälp av biometrisk inloggning, som fingeravtryck. Nästa steg är att använda klientenheter som inte lagrar några data, så kallade Mobile Zero Clients.

Det gäller helt enkelt att eliminera säkerhetshoten mot klientenheterna. För att lyckas med det krävs inte bara säkra klientenheter, utan även centraliserade lösningar för att övervaka och administrera dem, och för säker lagring. Med säker central lagring kan sjukvårdspersonal få tillgång till känsliga data mobilt, till exempel under hembesök, utan att data exponeras för attacker.

Det krävs insatser för att höja IT-säkerheten inom vården. Beslut måste fattas och strategier fastställas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>