Drottning Silvias kammar hem vinst i European Healthcare Design Awards
Hem HÄLSA Drottning Silvias kammar barnsjukhus i European Healthcare Design Awards

Drottning Silvias kammar barnsjukhus i European Healthcare Design Awards

Publicerat av: Redaktionen

Igår utsågs Drottning Silvias barnsjukhus till vinnare i European Healthcare Design Awards i kategorin Interior Design and the Arts.

Utmärkelsen är ett bevis på att barnsjukhuset inspirerar och bidrar globalt till utvecklingen av innovativa och kreativa vårdmiljöer.

Utöver det hade White ytterligare tre nominerade vårdprojekt som blev mycket lovordade av juryn: Malmö Nya Sjukhus, The Oriel och Cambridge Children’s hospital.

European Healthcare Design (EHD) Awards är ett av världens mest prestigefyllda arkitekturpris inom vårdarkitektur. Det hyllar och uppmärksammar yrkesmässig och forskningsmässig kompetens inom utformning av vårdmiljöer. Utmärkelserna förespråkar vårdmiljöer som främjar hälsa, välbefinnande och kvalitet, samtidigt som de stöder leveransen av vård på ett tillgängligt, hållbart och jämlikt sätt.

– Miljöer som människor inte väljer att komma till, utan bara hamnar i, behöver extra omsorg i sin gestaltning. Då känns ett barnsjukhus för läkande som en av de viktigaste. Vi är mycket stolta över att få det här priset, eftersom läkande miljöer som dessa behövs, säger Susanna von Eyben, ansvarig inredningsarkitekt på White.

På uppdrag av Västfastigheter har White Arkitekter utformat det banbrytande projektet Drottning Silvias barnsjukhus. I gestaltningen har lekfullhet införlivats i hela byggnaden, då lek är centralt för barns utveckling. Barnperspektivet och FN:s konvention om barnets rättigheter har spelat en viktig roll i planeringsprocessen. Trots funktionshinder och sjukdom måste hälsosam lek alltid uppmuntras som ett professionellt verktyg för återhämtning. Miljön och konstverken uppmuntrar detta och erbjuder meningsfulla aktiviteter. Konsten stimulerar rörelse och utforskande hos barn och främjar både välbefinnande och återhämtning.

– Utmaningen var att uppfylla de höga kraven på utrustning, hygien och effektivitet på ett sätt som inte ”ser ut och känns” som ett traditionellt sjukhus. Medicinsk professionalism i kombination med avdramatiserande lekfullhet optimerar vården och återhämtningen, säger Susanna von Eyben.

Distraktioner för att minska ångest har skapats med hjälp av konst och design. Inredningsarkitekturen är kopplad till den lokala naturen regionen. Varje avdelning har sitt färgschema från olika miljöer som skogar, ängar, hav och sjöar. Igenkännande, hemkänsla och nyfikenhet är viktiga pusselbitar för barnet. Möbler i olika skalor och dolda överraskningar ger barnet en upplevelse av något oväntat.

Drottning Silvias kammar hem vinst i European Healthcare Design Awards

– När det gäller vårdmiljöer för barn och ungdomar är det ovanligt, men viktigt, att gå så långt som vi har gjort i det här projektet för att tillgodose deras behov. Med ett tydligt koncept och ett djupt samarbete i all design har vi skapat en miljö där varje detalj är genomtänkt och talar samma språk, säger Susanna von Eyben.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>