Tieto startar nordiskt pilotprogram inom blockchain – introducerar globalt nätverk för identitetshantering
Hem NYHETERIT-LÖSNING Tieto startar nordiskt pilotprogram inom blockchain – introducerar globalt nätverk för identitetshantering

Tieto startar nordiskt pilotprogram inom blockchain – introducerar globalt nätverk för identitetshantering

Publicerat av: Redaktionen

Tieto vill hjälpa sina kunder att se bortom den rådande hajpen och upptäcka de faktiska möjligheter som blockchain-teknologin erbjuder.

Tieto startar nordiskt pilotprogram inom blockchain – introducerar globalt nätverk för identitetshantering 2Därför har man startat affärsenheten Blockchain Solutions, som i ett första skede inleder ett samarbete med Evernym för att lansera ett globalt nätverk för identitetshantering till kunder i Norden.

Företag i många olika branscher har upptäckt möjligheterna med blockchain, som analysföretaget Gartner nyligen utsåg till en av de 10 främsta strategiska teknologierna under 2017. Blockchain och lösningar för distribuerade så kallade ”ledgers” gör det möjligt för företag, offentliga verksamheter och enskilda individer att skapa trygga relationer och genomföra säkra transaktioner över internet – utan inblandning av mellanhänder.

I ett första skede kommer Tietos nya affärsenhet Blockchain Solutions att fokusera på digitala identiteter, personlig information, digitalt ägarskap och de möjligheter inom supply chain management som erbjuds av Sovrin (Hyperledger Indy), Hyperledger Fabric och Ethereum.

– Blockchain har potential att bli en av 2000-talets viktigaste teknologier. Vi tror att det kommer att utvecklas till en viktig framgångsfaktor för våra kunder. Det är en teknologi som mycket väl kan komma att bli en viktig beståndsdel i ett mer jämlikt, inkluderande och smartare samhälle. Vårt uppdrag är att säkerställa att våra kunder ligger i framkant och inte bara tar till sig av teknologin utan också drar nytta av de möjligheter som den erbjuder, säger Markus Hautala, Head of Blockchain Solutions på Tieto.

Globalt nätverk för säker hantering av personlig information

Ett av de första stegen i Tietos satsning på blockchain är ett samarbete med Evernym, en ledande utvecklare av självständiga identitetslösningar. Tillsammans lanserar företagen nu ett Sovrin-pilotprogram i syfte att skapa ett globalt identitetsnätverk åt kunder i Norden. Målsättningen är att på kort tid validera teknologin i ett kommersiellt sammanhang och implementera lösningar som drar nytta av ett distribuerat identitetsnätverk.

– Vi är väldigt exalterade över det här. Vår industriexpertis i kombination med Evernyms erfarenhet av att ta fram lösningar som gör det möjligt för människor att, på ett tryggt sätt, ta kontroll över känslig identitetsbärande information öppnar upp stora möjligheter för våra kunder. Att välja när, med vem och hur mycket information man vill dela med sig av i varje given situation är en nyckel till att bygga framtidssäkra lösningar, säger Markus Hautala.

Tieto utsågs nyligen till en av de 25 viktigaste teknikleverantörerna inom finansiella tjänster globalt av IDC Financial Insights. För närvarande undersöker Tieto dessutom möjligheterna att dra nytta av blockchain-teknologin inom hälsa och sjukvård. Tillsammans med Kalifornien-baserade Gem arbetar man på en lösning för att länka genetik-data lagrad i biobanker med journalsystem och enskilda individer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>