Enkel lösning som kan minska spridningen av könssjukdomar bl a gonorré
Hem NYHETER Enkel lösning som kan minska spridningen av könssjukdomar bl a gonorré

Enkel lösning som kan minska spridningen av könssjukdomar bl a gonorré

Publicerat av: Redaktionen

Antalet fall av t ex gonorré ökar i Sverige och mellan 2016 och 2017 var ökningen 44% enligt Folkhälsomyndigheten.

Enkel lösning som kan minska spridningen av könssjukdomar bl a gonorré 2Bland män som har sex med män var ökningen 59%. Från WHO kommer samtidigt larm om resistenta bakterier. För att minska spridningen av gonorré krävs identifikation av så många som möjligt av dessa fall för att kunna behandla och fortsätta smittspårningen. Därför måste också tröskeln för att testa sig göras så låg som möjligt.

På Dynamic Code har vi tagit fram ett test för alla könssjukdomar i ett och samma test. Könssjukdomarna gonorré, klamydia, mykoplasma och trikomonas ingår i testet. Provtagning kan göras både genitalt, oralt och analt: Detta är viktigt då infektionen kan finnas genitalt, oralt och analt. Kunden testar sig själv hemma och kan sedan direkt få e-recept, kontakt med läkare och behandling online.

Folkhälsomyndigheten lyfter upp vikten av att testerna är lättillgängliga för att så många som möjligt ska testa sig. Hittills har det tyvärr endast varit möjligt att testa sig oralt och analt för gonorré genom provtagning hos sjukvårdspersonal, något som för många är både svårt och besvärligt att ta sig för. Könssjukdomar är också något som väcker skamkänslor och gör att man inte alltid vill gå och testa sig.

När vi på Dynamic Code tog fram vårt test för könssjukdomar, ville vi hitta ett sätt att diskret testa sig själv hemma utan att behöva gå till en vårdcentral.

Vi ville också ge ett lika säkert och tillförlitligt svar som när det görs vid en klinik, då svaret kan användas för e-recept och behandling.

”I takt med att sexuellt överförbara infektioner ökar är det viktigt att testningen intensifieras och att trösklarna för testning sänks. Med ett komplett test som går att använda hemma tror vi att fler kommer att testa sig. Eftersom varje fall av gonorré, klamydia, mykoplasma gentialium och trikomonas kan leda till att det överförs till fler, är det viktigt att vi använder de testmetoder som nu finns tillgängliga för att skyndsamt hitta och behandla dessa sexuellt överförbara infektioner”, säger Mikael Jonsson, enhetschef hälsa och hivprevention på RFSL.

Eftersom provet tas hemma vid ett och samma tillfälle och man får svar på flera saker samtidigt samt att endast de som får ett positivt provsvar behöver träffa vårdpersonal online, blir också kostnaderna för test och vårdmöte betydligt lägre än vid traditionella besök i vården. Den största vinsten är dock, att när fler testar och behandlar sig, minskar spridning och antalet fall av könssjukdomar, t ex gonorré. Detta minskar onödig oro och förbättrar folkhälsan! Detta budskap vill vi härmed ge till alla beslutsfattare i frågan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>