Ett system som alltid är redo och som inte räds tvål och vatten
Hem NYHETER Ett system som alltid är redo och som inte räds tvål och vatten

Ett system som alltid är redo och som inte räds tvål och vatten

Publicerat av: Redaktionen

Med ökade utmaningar för vården så blir det allt viktigare för alla vårdsektorer att i alla lägen kunna erbjuda bästa tänkbara vård oavsett plats och utan att behöva oroa sig för både personal- och patientsäkerhet.

Ett system som alltid är redo och som inte räds tvål och vatten

IT-Hälsa fick möjlighet att prata med Stefan Lindau, som är Country manager för Panasonic om vad som gjort och gör företagets produkter och programbaserade lösningar så unika.

I takt med att pandemin slog till med full kraft mot vårt samhälle så har många yrkesområden ställts på sin spets. En av dessa, och troligen den mest utsatta av dem alla, är så klart sjukvården som i nästan alla lägen fått dra det tyngsta lasset oavsett om vi ser till sjukhusen, specialistvården, ambulans eller alla former av hemsjukvård.

Två av de områden som hela tiden ställs på sin spets har dels varit rengöring av den utrustning som används, dels möjligheten att alltid ha tillgång till all information vid varje vårdtillfälle, allt samtidigt som det varit ett krav på att bibehålla patientsäkerheten.

Unika lösningar för en unik tid

Ett företag som under många år varit lite av en ledstjärna inom detta område är Panasonic vars Toughbook modeller, enheter som representerar olika nivåer på stryktålighet och där de mest ruggande modellerna är damm-, vatten-, vibrations- och fallskyddssäkra från höjder på upp till 180 cm faktiskt har funnits med på marknaden i cirka två och ett halvt decennium.

Panasonic har även under många år haft ett nära samarbete med akutsjukvården och framför allt ambulanssjukvården i Sverige men har sedan pandemin bröt ut sett ett allt bredare efterfrågan på företagets produkter. IT-Hälsa fick möjlighet att prata med Stefan Lindau som är Country manager för Panasonic om vad som gjort och gör företagets produkter och programbaserade lösningar så unika och extra lämpande under den situation som vården nu befinner sig i.

 • För att kort börja så vill jag bara förklara lite vad en Toughbook är då det är en kategori som sträcker sig från handhållna enheter och plattor till olika storlekar av bärbara datorer där vissa är mer traditionella med tangentbord medan andra kan vara enheter med en löstagbar skärm eller bara själva skärmen med en dator innanför. Enheterna baseras på antingen Windows eller Android och gemensamt för dem alla är att det är enheter som klaras miljöer och omständigheter som ligger utanför den vanliga arbetsplatsen, berättar Stefan.
 • Det finns gott om ”vanliga enheter” på marknaden men få eller inga är byggda för de extrema arbetsuppgifter som kan uppstå inom exempelvis ambulansvården. Våra produkter är konstruerade för att vara tåliga. De kan tas in och ut utan att användaren behöver vara extra rädd om hur den hanteras. De är slagtåliga och kan tappas utan att funktionaliteten påverkas. Men vad som kanske är viktigast just nu är att de är enkla att rengöra. Sjukvården kommer hela tiden i kontakt med patienter eller även andra personer som kan bära på olika former av smittor. Våra enheter klarar att rengöras med alla former av desinficering och sprit som används till bland annat händer men framför allt så kan användaren genom att stänga alla portar även skölja av med tvål och vatten vilket kan vara viktigt när arbete utförs inom hemsjukvården där andra lösningar saknas.
 • För att skapa en liten förståelse för hur viktigt det är att kunna rengöra de enheter som används på ett effektivt och omedelbart sätt så vill jag lyfta fram en jämförelse. Enligt studier som har gjorts har smarta enheter 6-10 gånger fler mikroorganismer jämfört med en toalettstol. Man uppskattar att Coronavirus kan leva upp till 28 dagar på släta ytor och när vi sedan rör vår telefon 100-150 gånger per dag är det lätt att förstå vikten av att den är så ren som möjligt.

Alltid tillgängliga

Ett system som alltid är redo och som inte räds tvål och vattenÄven om hygien och möjligheten till enkel och effektiv rengöring av enheter är viktig, både sett ur ett patient- och personalperspektiv där flera användare kanske delar och använder samma enheter så finns andra delar som är minst lika viktiga. En av dessa är tillgängligheten vilket omfattar både att vald enhet har kraft nog att klara en full arbetsdag på fältet och att enheterna alltid kan vara uppkopplade och nå samt interagera med bland annat olika journalsystem för att kunna ge rätt vård och även kunna registrera händelser, sköta tidrapporter, hantera medicinering med mera direkt på plats, allt för att kunna erbjuda bästa och mest effektiva vård direkt.

 • En av våra primära tankar med Toughbook serien, förutom dess tåliga konstruktion, har varit en stabil och enkel hantering och med tillbehör som fungerar över hela flottan av produkter samt även är användbara över tid, vilket både är bättre ur en miljösynpunkt där livslängden på enheter maximeras och underlättar för användarna som både känner igen tillbehören och alltid har dem till hands även när de byter arbetsplatser. Ett roligt exempel på just detta är att den laddare som vi släppte 2003 fortfarande fungerar på alla produkter förutom den allra minsta enheten och detta är vi rätt unika med.
 • En annan viktig del som utmärker våra enheter är att flera av modellerna har utbytbara batterier och där vissa även kan bytas under drift utan att programmet som används går ner vilket ger en mycket hög driftsäkerhet. Till detta så har vi en mycket bred portfölj av tillbehör såsom bärväskor, hölster, dockningsstationer och extra batterier, alla med samma robusta och tåliga grundtanke som Toughbook i sig, säger Stefan.
 • Vad är sedan bra och långvarig drift om personalen inte kan komma åt det data som behövs när det behövs. För att kunna garantera bästa möjliga mottagning både på plats ute hos patienter och på vägen dit så har vi ett eget antennlabb i Japan som bara jobbar med att analysera och optimera just antenntekniken. Detta är även något som har uppmärksammats i flera tester där våra enheter har täckning när alternativa lösningar inte har det.

Till detta ska vi även tillägga ett många av Panasonics modeller kommer med extra ljusstarka skärmar vilket gör att användaren verkligen kan jobba med enheten oavsett vart han eller hon befinner sig vilket även omfattar i direkt solljus vilket är extremt ovanligt för denna typ av produkt och en del som många gånger kanske glöms bort.

Med fokus på säkerheten

Vi har nu tittat på säkerheten utifrån ett driftsperspektiv men på samma sätt så måste enheter som används kunna erbjuda högsta möjliga skydd och säkerhet för patienter sett till hur data hanteras och att rätt patient får rätt vård och medicin. Detta kan gälla olika typer av GPS positionering, det kan gälla streckkodsläsare, smartkortsläsare eller andra former att validera att det är rätt användare och att denna har behörighet att utföra de delar som planeras men även för att på enklat möjliga sätt kunna validera att det är rätt patient.

 • Våra modeller kan konfigureras på väldigt många olika sätt beroende på var och hur de ska användas. Genom att ansluta olika moduler som exempelvis streckkodsläsare och smartkortläsare/NFC lösningar kan vi vara säkra på att användaren alltid validerar sig och kanske även patienten om så krävs. Men nu är det inte bara hårdvaran som ska fungera och vara tillgänglig det är även den underliggande plattformen. För att på enklast och effektivast sätt kunna utveckla, integrera och underhålla olika anpassade programvaror över flera olika enheter mot flera olika exempelvis journalsystem så har vi tagit fram en egen mjukvara kallad Omnia.
 • Genom detta så kan vi bygga ihop alla applikationer och plugga in olika lösningar från enklare streckkodsläsare till mer avancerad talsyntes vilket ger användaren helt unika och oändliga möjligheter. För ska en produkt verkligen bli ett verktyg som alla kan använda så måste både enheten i sig och mjukvaran lira ihop på enklast möjliga sätt med ett system som bara fungerar i bakgrunden och döljer det komplexa för användaren och det är det som vi kan erbjuda, säger Stefan.

En del av säkerheten är även möjligheten för tekniker och supportpersonal att på enklast möjliga sätt fjärrövervaka, uppdatera och underhålla de enheter som används. För att lösa detta på enklast vis är samtliga enheter i Toughbook serien kompatibla med olika MDM-verktyg såsom InTunes eller SOTI med flera.

Våga tänka långsiktigt

Ett system som alltid är redo och som inte räds tvål och vattenFram tills idag så har Panasonics lösningar främst används på regional nivå med en tyngdpunkt inom ambulansvården. Men detta är något som håller på att förändras i takt med att Toughbook serien används alltmer frekvent inom såväl, sjukhus och specialistsjukvården som inom den privata sektorn och även hemsjukvården. En anledning till denna ökade spridning är dels att fler, i pandemins spår, ser nyttan med produkterna, dels att allt fler börjar få ett lite annorlunda mindset där man inte bara ser enhetens initiala kostnad utan kan se nyttan över tid.

 • För att generalisera lite så kan vi säga att många har haft en för kortsiktigt tänk när det gäller pengar och investeringar där våra modeller många gånger ligger lite högre jämfört med andra enheter som kanske har samma hårdvaruspecifikationer.
  Men vi har nu börjat se en förändring där allt fler ser till helheten och den total kostanden. Dels erbjuder vi en lång livscykel på upp till fem år med möjlighet till garanti hela perioden. Vi har en mycket låg felprocent vilket i sig även garanterar en kontinuerlig drift.
  Till detta så finns ytterligare en mycket viktig faktor då vi här pratar om enheter som många gånger har haft åtkomst till känsliga data. Efter att enheten nått sin EOL tid så kan vi hjälpa till att på ett säkert sätt radera alla data så den inte går att återskapa vilket skyddar mot att data hamnar i fel händer, avslutar Stefan.

För att kort summera var Panasonics Toughbook serie kan erbjuda hälso- och sjukvården så ser vi följande:

 • Enkel att rengöra – Överallt. Med sprit eller bara tvål och vatten
 • Batteri som klarar en full dags drift men även kan laddas, bytas av användaren och under drift.
 • Bästa tänkbara mobilitet. Men specialutvecklade antenner så garanteras bästa och stabilast anslutning, överallt
 • Enkel managering. Toughbook är kompatibla med flera MDM verktyg
 • Brett tillbehörsutbud. Serien erbjuder multipla tillbehör som dessutom oftast är desamma för alla enheter och har en mycket lång livscykel
 • Miljövetet val. Tack vare en generell lång livslängd och unifierade tillbehör minimeras slitaget på våra naturresurser

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>