EU-bidrag till ny studie om fysisk tränings positiva inverkan på cancerpatienter – Karolinska Universitetssjukhuset deltar med fokus på bröstcancer
Hem NYHETER EU-bidrag till ny studie om fysisk tränings positiva inverkan på cancerpatienter – Karolinska Universitetssjukhuset deltar med fokus på bröstcancer

EU-bidrag till ny studie om fysisk tränings positiva inverkan på cancerpatienter – Karolinska Universitetssjukhuset deltar med fokus på bröstcancer

Publicerat av: Redaktionen

Karolinska Universitetssjukhuset ingår som ett av sex centra i den internationella träningsstudien ”PREFERABLE som har tilldelats 40 miljoner svenska kronor av EU.

EU-bidrag till ny studie om fysisk tränings positiva inverkan på cancerpatienter – Karolinska Universitetssjukhuset deltar med fokus på bröstcancer 2Visionen för PREFERABLE är att vårdstandarden för patienter med metastaserad bröstcancer (MBC) ska förbättras genom ökad kvalitet och effektivitet i den stödjande vården.

Yvonne Wengström, professor i omvårdnad vid Karolinska Institutet och omvårdsansvarig inom Tema Cancer på Karolinska Universitetssjukhuset leder den svenska delen av studien. Karolinskas fokusområde i projektet är patienter med avancerad bröstcancer och träning. Tidigare forskning har visat att fysisk aktivitet har en positiv inverkan på patienter under en pågående cancerbehandling, bl.a. genom att minska den enorma trötthet, ”fatigue”, som många patienter upplever.

– Vi är väldigt glada över att ha fått möjligheten att få fortsätta forskningen inom träning och cancer som vi påbörjade med studien OptiTrain. Resultaten från OptiTrain som nyligen publicerades har fått stor uppmärksamhet och har ökat intresset för att studera hur träning kan påverka välbefinnandet vid en pågående cancerbehandling, säger Yvonne Wengström.

”PREFERABLE” ska kartlägga skillnaderna i de europeiska hälsovårdssystemen för att bevisa den positiva effekten av motion på cancerrelaterade biverkningar och patienternas livskvalitet.

Resultaten kommer att bidra till att utveckla stöd under den medicinska behandlingen och förbättra kliniska riktlinjer och rekommendationer för patienter som genomgår en cancerbehandling.

– Det känns väldigt spännande att få samarbeta med en grupp internationella toppforskare inom detta område, säger Yvonne. Ett av de bärande argumenten för studien var att det inte finns några större studier kring de denna patientgrupp som har en mer avancerad cancersjukdom, då krävs det denna typ av internationellt samarbete för att det ska vara genomförbart för att få bra vetenskaplig evidens.

Den svenska delen av studien kommer att genomföras på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, i en av de nya byggnaderna där det finns ett gym för forskning som kallas ”Rörelseglädje” integrerat i den kliniska verksamheten.

Rekryteringen av patienter till studien beräknas ta cirka 1 år, totalt ska 350 patienter delta. Studien kommer att hålla på under 5 år, men resultat kommer att presenteras löpande.

Länder som deltar i studien utöver Sverige är Nederländerna, Tyskland, Spanien, Polen och Australien. Den koordineras av University Medical Center Utrecht (UMCU), Nederländerna.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>