Extraspåret ger sköra äldre ett bättre akut omhändertagande
Hem NYHETERFORSKNING Extraspåret ger sköra äldre ett bättre akut omhändertagande

Extraspåret ger sköra äldre ett bättre akut omhändertagande

Publicerat av: Redaktionen

Varje år besöker ungefär 17000 äldre personer akutmottagningen på Universitetssjukhuset Örebro.

Extraspåret ger sköra äldre ett bättre akut omhändertagande 1

Åsa Andersson och Marcus Lundell verkar för bättre omhändertagande på akuten av sköra multisjuka äldre.

De som är över 75 år utgör cirka 30 procent av det totala antalet besökare, många av dem med komplex sjukdomsbild. Nu inleds ett forskningsprojekt som ska säkerställa den sköra patientgruppens omhändertagande.

Ju äldre vi blir, dess sämre blir kroppens funktioner och förmåga att ta hand om sig. När kroppens reservkapacitet försämras har man till slut inga marginaler alls och kroppens egna varningssignaler avstannar.

– Det kan innebära att en äldre person som är väldigt svårt sjuk, inte visar tydliga tecken på sjukdom eftersom kroppen inte längre orkar signalera det. Man kan ha en lunginflammation utan feber, eller blodförgiftning som inte märks. Det gör att de vanliga medicinska prioriteringarna ibland kan vara missvisande. Medicinskt sett kanske vi bedömer att det inte är akut eller så allvarligt men det finns en risk att det är precis tvärtom, säger Åsa Andersson, forskare vid Örebro universitet och verksam på geriatriska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

Extraspåret för bättre omhändertagande

– Vi har sett att den här patientgruppen har stora omvårdnadsbehov utöver de rent medicinska och därför har vi tillsatt en extra resurs som ansvarar för deras omvårdnad. Dessutom har vi infört ett journaltillägg med en checklista där vi bedömer sköra patienters omvårdnadsbehov och deras funktionsnedsättningar. Generellt sett så är akuten en svår miljö att hantera för en person med stora omvårdnadsbehov. Miljön kan förvärra tillståndet hos en förvirrad patient som lätt blir väldigt desorienterad, säger Marcus Lundell som är t f verksamhetschef på akutmottagningen vid USÖ.

Forskning ger evidens

Forskningsprojektet ska säkerställa att den här sköra gruppen får rätt omhändertagande.

– Vi behöver evidens och vi vill kunna mäta effekten av vårt arbetssätt. Vi ska testa ett robust scoreinstrument som bland annat används i Storbritannien.

– Om man vill förbättra omhändertagandet och vården av de multisjuka äldre, måste man se över hela vårdkedjan från patientens boende till sjukhusvistelsen men även planera för en trygg och patientsäker hemgång. Vår extraresurs har kontakt med kommunen och mobila teamet på geriatriska kliniken vid behov, säger Marcus Lundell.

Omvårdnadsjournal

Om man är skör kan en lång väntetid på akuten vara förenat med risker. En patient med journaltillägget för omvårdnad kommer att observeras på ett annat sätt. Man tar fler kontroller och har tätare tillsyn.

Projektet blir ett samarbete mellan akutkliniken, geriatriska kliniken, Örebro universitet och University of Leicester i Storbritannien.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>