Få hund- och kattägare kan göra hjärt-och lungräddning
Hem UNDERSÖKNING Få husdjurägare kan göra hjärt-och lungräddning

Få husdjurägare kan göra hjärt-och lungräddning

Publicerat av: Redaktionen

Rekordmånga efterlängtade hundar och katter har flyttat in i våra svenska hem under pandemin.

Men vad gör man om hunden slutar andas eller katten faller ihop?

Så många som 73 procent av hund- och kattägare har inte någon kunskap alls om hur man gör hjärt- och lungräddning på sitt husdjur, det visar en ny undersökning från AniCura och YouGov.

Lördagen den 16 oktober uppmärksammas internationella ”Restart A Heart Day” världen över, en dag som instiftats med stöd av Europaparlamentet för att öka kunskapen om livräddande insatser. Men många djurägare har inte koll på att det finns motsvarande hjälp för deras husdjur. Endast var fjärde hund- och kattägare har kunskap om HLR för sitt husdjur.

– Att som djurägare ha kunskap om hur man gör hjärt- och lungräddning på sin hund eller katt kan vara livsavgörande. Precis som för oss människor så är det viktigaste när en hund eller katt slutar andas att man agerar snabbt, säger Johanna Miemois som är veterinär på AniCura och certifierad instruktör för hjärt- och lungräddning på djur.

Få hund- och kattägare kan göra hjärt-och lungräddning

Om hunden eller katten inte andas och man inte känner dess puls behöver hjärt-lungräddning påbörjas omgående. Det första man ska tänka på om husdjuret slutar andas är att fria luftvägarna.

– Först ska man kontrollera om något fastnat i halsen på det djur som slutat andas. Det gör man genom att försiktigt trycka ned tungan för att inspektera svalget. Men här är det viktigt att man aktar fingrarna och är försiktig. Det är lätt att själv drabbas av panik om man inte har tillräcklig kunskap, säger Johanna Miemois.

När man sett till att hunden eller katten har fria luftvägar så kan man påbörja HLR genom bröstkompressioner och konstgjord andning. Metoderna skiljer sig åt något beroende på djurets storlek. Det kan således vara bra att lära sig om just sitt eget djur så att man kan känna sig förberedd vid en akut situation.

AniCuras första hjälpen-tips!

  • Läs på om hur du utför hjärt-lungräddning på just ditt djur.
  • Det viktigaste är att våga agera! Alla kan försöka rädda liv.
  • Transportera djuret så snabbt som möjligt till närmaste veterinär – se till att du har telefonnummer och adresser tillgängligt i telefonen.
  • Om djuret satt något i halsen, tryck ned tungan och dra ut föremålet eller gör Heimlich manöver. Var försiktig så att du inte blir biten!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>