FASD – en osynlig, men förebyggbar funktionsnedsättning
Hem HÄLSA FASD – en osynlig, men förebyggbar funktionsnedsättning

FASD – en osynlig, men förebyggbar funktionsnedsättning

Publicerat av: Redaktionen

En av 67 kvinnor som konsumerar alkohol under graviditeten kommer att föda ett barn med fetalt alkoholsyndrom, FAS, vilket innebär att det globalt föds omkring 119 000 barn med FAS varje år, säger Svetlana Popova, läkare och forskare som arbetar på uppdrag av WHO.

– Vi har gjort framsteg när det gäller att förstå hur alkohol skadar fostret, men det har ännu inte omsatts till en tillräckligt stor medvetenhet hos allmänheten. Hälften av graviditeterna i industriländerna och över 80% i utvecklingsländerna är oförutsedda. Det betyder att många kvinnor inte inser att FASD - en osynlig, men förebyggbar funktionsnedsättning 2de är gravida under de tidiga stadierna och att de fortsätter att dricka som vanligt.
Det är viktigt att fastställa förekomsten av en sjukdom för att kunna göra politiska prioriteringar samt planera hälso- och sjukvården, menar Svetlana Popova.

-Vi tog fram data för sammanlagt 187 länder och de flesta hade tidigare inte prevalensdata på befolkningsnivå för alkoholanvändning under graviditeten eller för FAS, så denna studie var brådskande. Vi fann bland annat att Irland har den högsta förekomsten av alkoholanvändning under graviditeten (ca 60%). Andra länder med hög alkoholkonsumtion under graviditet är Vitryssland (47%), Danmark (46%), Storbritannien och Nordirland (41%) och Ryssland (37%).

– Nu kan alla länder använda dessa data för att hjälpa barn med FAS och för att förebygga att fler barn med FAS föds.
Förekomsten av FASD överstiger 1% i många länder, alltså högre än för vissa vanliga – och mer allmänt kända – fosterskador såsom anencefali [fostret saknar storhjärna], Downs syndrom, spina bifida [ryggmärgsbråck] och trisomi 18 [Edwards syndrom, en kromosomavvikelse].

– Alkoholkonsumtion under graviditeten bör erkännas som ett allvarligt folkhälsoproblem! Effektivare förebyggande strategier som riktar sig mot alkoholanvändning före och under graviditeten behövs över hela världen, menar Svetlana Popova. Mer bör göras för att informera kvinnor om de skador som kan uppstå på det ofödda barnet om man dricker alkohol under graviditeten.

Vi är alla ansvariga för att förebygga FASD: partner, familjer, vänner och samhällen ska alla hjälpa och stödja kvinnor under graviditeten. Människor med FASD – en osynlig, men förebyggbar funktionsnedsättning – får inte glömmas bort av våra samhällen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>