Hem NYHETER Fler olycksfall hemma under sommaren

Fler olycksfall hemma under sommaren

Publicerat av: Redaktionen

Under semestern passar många på att arbeta med huset eller trädgården.

Fler olycksfall hemma under sommaren 2

Att ta det lugnt och använda skyddsutrustning kan minska risken för skador vid projekt hemma. Foto:Mostphotos

Det märks vid länets akutmottagningar med ökade fall av bland annat handskador.

-Mitt bästa råd i sommar är att alltid använda bra skyddsutrustning även om jobbet tar lite längre tid. Det är värt det för att slippa göra sig illa, säger Hans Bergmark, ST-läkare vid ortopeden på Skellefteå lasarett.

Under sommaren brukar fler barn och ungdomar komma till länets akutmottagningar efter olyckor från lek och bus, ofta där studsmattor är inblandade. Men även vuxna kommer med skador som kan kopplas ihop med säsongen.
– Många bygger och arbetar hemma och gör sig illa. Det är viktigt att tänka på säkerheten. Ha en bra skyddsutrustning och använd exempelvis ordentliga skor när du klipper gräs, säger Hans Bergmark som även arbetar vid akutmottagningen vid Skellefteå lasarett.

I år stannar fler hemma under sin semester på grund av den nuvarande pandemin. Det kan betyda att antalet skador av denna typ kan bli högre i år.

– Det är inget jag har sett en tydlig trend till än men så kan det bli. De skador jag oftast ser hos barn och ungdomar kommer från sport och lek och det vill man inte gärna sätta stopp för. Men skador hemma kan minskas genom att respektera och följa de säkerhetsanordningar som finns på maskiner och verktyg, säger Hans Bergmark.

Hoppas på färre trafikolyckor
Förutom de typer av olyckor som tidigare nämns ökar antalet uttorkade äldre patienter och personer som druckit för mycket alkohol. Hans Bergmark hoppas länets invånare får en bra sommar och att få behöver besöka en akutmottagning, samtidigt som de ska känna sig trygga med att vården finns om det behövs.

-Jag hoppas särskilt att det inte blir så många trafikolyckor i år, speciellt där motorcyklar är involverade. Jag blir själv orolig när jag ser personer köra moped med sandaler eller motorcykel utan motorcykelställ. En olycka kan hända fort, säger Hans Bergmark.

Ring 1177
För att invånarna ska veta var de kan få hjälp är rekommendationen under sommaren, precis som resten av året, att ringa 1177 först om det inte handlar om en livshotande situation. Då får de hjälp av en erfaren sjuksköterska som bedömer behovet av vård, ger råd och vägleder till lämplig mottagning om det behövs.

-Och sedan är det självklart väldigt viktigt att vi alla i Västerbotten fortsätter följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att bromsa smittspridningen av covid-19. Håll avstånd i sommar och träffas gärna utomhus, säger Hans Bergmark.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>