Oncorenas första patient behandlad i klinisk fas I/II-studie
Hem MEDICINTEKNIK Oncorenas första patient har blivit behandlad i klinisk fas I/II-studie

Oncorenas första patient har blivit behandlad i klinisk fas I/II-studie

Publicerat av: Redaktionen

GU Ventures sprider nyheter och information kring verksamheten, sina bolag, samt alumnibolag:

Oncorena, som utvecklar en ny och potentiellt banbrytande behandling för patienter med metastaserad njurcancer, meddelade nyligen att den första patienten behandlats i sin kliniska fas I/II-studie med ONC175 (orellanin).

Detta uppmärksammades denna veckan i SVT som publicerade en intervju med Jeffrey Yachnin som är ansvarig läkare för studien på Centrum för Kliniska Cancerstudier, Karolinska Universitetssjukhuset.

SVT skriver: ”Forskare i Göteborg har isolerat ett gift från en svamp och gjort det till en lösning. I laboratorium har det visat sig ha effekt på njurcancer. För ett par veckor sedan började en första patient behandlas på Karolinska universitetssjukhuset.”

Här kan du se intervjun: https://www.svt.se/nyheter/vet…

Behandlingen genomfördes komplikationsfritt vid Centrum för Kliniska Cancerstudier vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm den 8 augusti. I studien undersöks säkerhet, tolerabilitet, farmakokinetik och antitumöreffekt vid behandling med ONC175.

  • ”Jag är mycket glad att kunna meddela att den första patienten i vår kliniska fas I/II studie Oncorella-1 nu behandlats med ONC175 (orellanin). Det är en milstolpe för Oncorena och vi vill nu öka takten i vår kliniska utvecklingsplan då dessa patienter har behov av mer effektiv medicinsk behandling”, säger Börje Haraldsson, vd och forskningschef på Oncorena.

Den kliniska studien Oncorella-1 genomförs vid Fas 1-enheten, Centrum för Kliniska Cancerstudier vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Då patienterna är dialysberoende ges hemodialys i samarbete med dialysenheten vid samma sjukhus. Nu har den första patienten behandlats med en infusion med ONC175 under 30 minuter. Flera patienter är aktuella för behandling under hösten. Patienterna följs upp efter fyra veckor efter infusion då en oberoende kommitté tar ställning till eventuell ökning av dos.

Läkemedelskandidaten ONC175, som har en unik verkningsmekanism, utvecklas för potentiellt kurativ behandling av patienter med metastaserad njurcancer och dialys på grund av njursvikt. Prekliniska resultat visar att ONC175 har selektiva och organspecifika egenskaper som leder till kraftfulla antitumöreffekter på metastaserande njurcancer.

  • ”Det gäller ett väldigt annorlunda och unikt läkemedel som prövas hos oss på patienter med spridd njurcancer. Vi är väldigt glada att studien är i gång och vi ser fram emot resultaten”, säger Jeffrey Yachnin som är ansvarig läkare för studien på Centrum för Kliniska Cancerstudier, Karolinska Universitetssjukhuset.

Oncorenas första patient behandlad i klinisk fas I/II-studieDetta pressmeddelande berör en läkemedelskandidat under utveckling och avser inte att förmedla några slutsatser gällande effekt och säkerhet. Det finns ingen garanti för att denna läkemedelskandidat vare sig kommer att slutföra det kliniska utvecklingsprogrammet eller erhålla godkännande av relevanta myndigheter.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>