Forskarmiljoner till kroppens egna nätverk
Hem NYHETERFORSKNING Forskarmiljoner till kroppens egna nätverk

Forskarmiljoner till kroppens egna nätverk

Publicerat av: Redaktionen

Stiftelsen strategisk forskning, SSF, har beviljat ett anslag på närmare 35 miljoner kronor till projektet Smart internt kroppsnätverk.

Huvudsökande är Magnus Berggren, professor i organisk elektronik vid Linköpings universitet. Forskningen ska bedrivas inom BioCom Lab tillsammans med Acreo Swedish ICT och SICS/KTH.

Magnus Berggren

Magnus Berggren

– Det är verkligen roligt, det här är den första stora finansieringen inom den satsning på ett centrum för framtidens e-hälsolösningar; BioCom Lab, vi tillsammans med Acreo gör vid campus Norrköping, säger Magnus Berggren.

Det smarta kroppsnätverket ska bidra till att lösa de utmaningar vården ställs inför med en åldrande befolkning och allt större möjligheter att bota och lindra sjukdomar. Behovet av nya innovativa lösningar är stort och här kommer såväl bioelektroniken som den tryckta elektroniken väl till pass. Forskarna ska kombinera kunskaper inom bioelektronik, där kroppens signaler översätts till elektriska signaler och tvärtom, forskning kring kroppens eget interna nätverk, BAN, ”Body area network”, och inte minst den tryckta elektroniken vid Acreo Swedish ICT. Kroppens signaler och sensordata från tryckta sensorer kan fångas upp via exempelvis en mobiltelefon som sedan kan styra medicinering i kroppen eller larma en vårdgivare.

– De tekniska lösningarna som utvecklas inom BioCom Lab kommer att bidra till att samhället får mer vård för pengarna och öka patienternas självständighet, konstaterar Göran Gustafsson, avdelningschef vid Acreo Swedish ICT.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>