Mjukvara för optimering av avgassystem kan revolutionera dagens hjärtdiagnostik
Hem NYHETERFORSKNING Forskning: Mjukvara för optimering av avgassystem kan revolutionera dagens hjärtdiagnostik

Forskning: Mjukvara för optimering av avgassystem kan revolutionera dagens hjärtdiagnostik

Publicerat av: Redaktionen

Forskning inom optimering av industriella rörsystem kan användas för att förutse risker för hjärt- och kärlsjukdomar.

Företaget Beat Vascular Health är nu en del av Chalmers Ventures inkubator och bolagets teknik har potential att minska patienters oro och spara stora summor inom vården.

Mjukvara för optimering av avgassystem kan revolutionera dagens hjärtdiagnostik200 000 människor söker vård för bröstsmärtor i Sverige varje år. I varje fall är det viktigt att ta reda på om det kan bero på hjärtinfarkt eller på förtätningar kärlen runt hjärtat. Men det är många patienter som läggs in på sjukhus utan att detta faktiskt är orsaken.

– Detta skapar inte bara en stor stress hos dessa individer för de blir ju rädda och tänker att de kan vara nära döden. Det tar också mycket resurser från vården, säger Pontus Axblom, medgrundare av Beat Vascular Health.

Det finns alltså en överinläggning av patienter där orsaken till bröstsmärtorna i själva verket är något annat än hjärtinfarkt. Detta beräknas idag kosta vården 360 miljoner kronor årligen. Beat Vascular Healths digitala verktyg som modellerar hjärt-, kärlsystemet i kroppen kan erbjuda en lösning på problemet. Och deras målsättning är att halvera överinläggningen jämfört med idag.

Pontus Axblom har en bakgrund inom medicinteknik och han har grundat bolaget tillsammans med Mikael Karlsson som tidigare forskat inom optimering av rörsystem i industriella miljöer. Då har det handlat om till exempel avgas- fläktsystem som mäts och modelleras i ett digitalt verktyg som ger svaret på hur det ska konstrueras för att vara så effektiva som möjligt. Beat Vascular Health applicerar den tekniken på kroppen.

– Hjärt- kärlsystemet liknar de industriella systemen för det finns en pump, det vill säga hjärtat, hjärtats klaffar fungerar som ventiler och blodkärlen fungerar som rör. Vi använder modelleringen för att effektivt kunna mäta och identifiera avvikelser i hjärt- och kärlsystemet. Till exempel vill vi kunna mäta om det finns förtätningar i blodkärl.

Bolaget är sedan december 2021 en del av Chalmers Ventures inkubator.

– Det krävs mod för att våga starta ett medtech-bolag baserat på teknik och mjukvara utvecklat för bil- och flygindustrin, säger David Storek som är Beat Vascular Healths coach på Chalmers Ventures.

– Nu har jag förmånen att få coacha Beat Vascular Health och hjälpa dem att övertyga läkare och medtech branschen att bolagets mätsystem håller på att revolutionera traditionell hjärtdiagnostik.

Beat Vascular Healths vision är att i framtiden kunna erbjuda ett verktyg som i stor skala kan förutse risker för individer att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar, vilket idag är den vanligaste dödsorsaken i världen. Just nu fokuserar de på att bygga upp en modell av hjärt- kärlsystemet och börja använda patientdata i den modellen. De närmsta månaderna kommer de att ta fram ett MVP (Minimal Viable Product) som blir ett bevis för att tekniken fungerar.

– Vi får ut mycket av Chalmers Ventures och kunskapen som finns här om att driva bolag i det stadie vi befinner oss. Det är en av Europas högst rankade inkubatorer och det är lättare att få intresse i branschen och från potentiella investerare just för att Chalmers Ventures tror på oss, säger Pontus Axblom.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>