Forskare vid Yale Department of Psychiatry och Columbia School of Nursing har lett en studie som analyserade skärmtidsanvändning hos över 5100 nio- och tioåringar i USA.
Studien visade att ungdomar som spenderade mest skärmtid var statistiskt mer benägna att uppvisa högre nivåer psykisk ohälsa som depression, ångest, social ångest, kroppsliga besvär och andra problematiska beteenden, två år senare.
Denna koppling mellan mycket skärmtid och psykisk ohälsa var förmedlad av specifika förändringar i hjärnutvecklingen.
“Resultaten kan hjälpa till att förklara processer som bidrar till psykisk ohälsa hos ungdomar och hjälpa till att identifiera personer med större risk för detta”, kommenterar David Grönte överläkare i psykiatri från Linköping.
”Hela västvärlden ser en ökning av psykisk ohälsa hos unga och detta kan vara en viktig pusselbit för att komma tillrätta med denna ökning”, fortsätter David Grönte.
Forskarna påpekar att det är viktigt för alla intressenter – vårdgivare, föräldrar, skolpersonal, barn och ungdomar – att förstå sambanden mellan skärmbruk och psykisk hälsa eftersom de har förändrats så snabbt när tekniken har blivit alltmer vanlig i samhället.