Gruppen intellektuellt funktionsnedsatta har generellt sämre hälsa och nu utbildar Högskolan i Gävle coacher speciellt för dem.
– Vi är unika i världen att examinera idrottsvetare i anpassad fysisk aktivitet och nu tar vi ett steg till, säger Sven Blomqvist, lärare på det idrottsvetenskapliga programmet.
Den nya utbildningen för instruktörer till personer som har någon form av intellektuell funktionsnedsättning, är ett samarbete mellan Högskolan i Gävle och Hälsinglands utbildningsförbund. Forskning visar att den här gruppen ofta har problem med hälsan och behöver hjälp med träning. Instruktörerna får goda kunskaper om intellektuellt funktionsnedsatta och om träning, och nu har tre av dem examen som “PT grund-sär”.
– Vi har haft detta fokus ända sedan idrottsvetarutbildningen startade för 10 år sedan, en utbildning som fortfarande är unik i Sverige, och nu utvecklar vi den ytterligare, säger Sven Blomqvist.
Anna Häggqvist, börjar nu som fritidssamordnare på Gävle kommun, där hon kommer att utveckla idrotts- och friluftslivet.
– Det blir lätt en rädsla för att säga eller göra fel, men utbildningen gav väldigt bra tips på hur man bemöter och involverar personer med intellektuell funktionsnedsättning. Alla måste få komma in i idrottslivet, det kan leda till så bra saker, säger Anna Häggqvist.
Emilia Holkedahl, vill bredda sig och tänker plugga vidare med magisterprogrammet i arbetshälsa. Hon tycker det är väldigt roligt att arbeta med den här gruppen.
– Det jag gillade mest var att utbildningen hade så konkreta exempel på hur man rent praktiskt skulle inkludera de här personerna på ett bra sätt. Att ha fått dessa kunskaper känns väldigt bra och har betytt väldigt mycket för min egen utveckling, säger Emilia Holkedahl.
Alexander Utsten, sökte sig till utbildningen för den unika profilen med anpassad fysisk aktivitet och börjar nu i Skövde arbeta med rehabilitering av bland annat äldre.
– Jag har alltid tyckt att alla skall få komma med i samhället och jag får med mig mycket som jag kan använda i det arbetet. Det här är en perfekt utbildning för att nå insikten att alla har olika förutsättningar och behöver mötas på sin nivå, säger Alexander Utsten.
Tanken med det helt bildbaserade utbildningsmaterialet är att få deltagarna att förstå sambandet; Vad jag gör kommer att få konsekvenser för hur jag mår.
Det handlar om praktiska tips och råd: “Jag skall inte dricka så mycket läsk för det är inte så bra” “Jag lägger undan mobilen när jag skall sova för sömnen är viktig för min hälsa” “Jag skall inte sitta still så länge och titta på film, det är bättre att jag rör på mig lite grann”
– När vi pratar med deltagarna så märker vi att de lärt sig och att det är bra för deras hälsoresa. Våra studenter, som har denna kunskap med sig, blir jätteviktiga för samhället, säger Sven Blomqvist.