Digitala utbildningar ska stötta föräldrar i länet
Hem NYHETERE-HÄLSA Digitala utbildningar ska stötta nu föräldrar i länet

Digitala utbildningar ska stötta nu föräldrar i länet

Publicerat av: Redaktionen

Nu erbjuder Region Västerbotten digitala föräldrautbildningar i grupp.

Föräldrar kan få stöd och hjälp i hur de kan hantera olika utmanande situationer i vardagen med barn samt hur de kan hjälpa barn som har oro eller lindrig ångest.

– Det här gör vi för att skapa mer tillgänglig och jämlik vård i Västerbotten. Genom digitala lösningar vill vi göra det lätt för föräldrar att få tillgång till vård oavsett var i länet de bor, säger Hanna Isberg, legitimerad psykolog, kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten.

Utbildningarna har utvecklats och hålls av personal från kontaktcentret, en verksamhet som startade i april förra året med syftet att göra det enklare för barn och unga samt deras vårdnadshavare att få kontakt med och hitta rätt i vården.

Hantera utmaningar

Digitala utbildningar ska stötta föräldrar i länet

Mikaela Pallin, Daniel Lindmark, Hanna Isberg och Jennie Davidsson har tagit fram och håller i de digitala föräldrautbildningarna. Foto: Klas Sjöberg

– Genom föräldrautbildningarna hoppas vi kunna möta upp föräldrar i ett tidigt skede med insatser. Fokus under utbildningarna är på föräldrastrategier och att föräldrarna ska få verktyg för att bemöta och hantera barnets utmaningar. Genom tidiga insatser hoppas vi också på sikt kunna förebygga svårare grad av psykisk ohälsa, säger Hanna Isberg.

De digitala utbildningarna riktar sig till föräldrar till barn i åldern sex till tolv år.

Den som vill delta gör det genom att ringa kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten på telefon 1177, knappval 2. Om barnet redan har en pågående kontakt med en hälsocentral ska man i stället kontakta den behandlaren som hjälper en vidare.

Två utbildningar

Det finns för närvarande två utbildningar. I den ena utbildningen får föräldrar stöd och hjälp i hur de kan hantera olika utmanande situationer i vardagen med barnet. Det kan till exempel handla om att skapa rutiner för sömn, mat eller andra aktiviteter. Det kan också handla om att förebygga vardagskonflikter.

Den andra utbildningen riktar sig till föräldrar som har barn med oro eller lindrig ångest. I den utbildningen får föräldrar strategier i hur de kan hjälpa barnet hantera sin oro.

Utbyte av erfarenheter

Varje utbildning består av fyra till fem digitala träffar i grupp tillsammans med två psykologer. Varje träff har ett tema som psykologerna berättar om. Föräldrarna får också övningar och uppgifter som de kan arbeta med hemma tillsammans med barnet.

De digitala träffarna är också en chans att diskutera och utbyta erfarenheter med andra föräldrar i liknande situationer.

– Under utbildningarna kommer föräldrar få arbeta aktivt både på egen hand och i grupp. De kommer få tillgång till material på en digital plattform och vi hoppas att föräldrarna kommer jobba vidare även efter avslutad utbildning. Om du som förälder är osäker på om det här är något som passar er eller om ni har behov av annat stöd, hör av er till oss så guidar vi er vidare, säger Hanna Isberg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>