Utvecklingen av läkemedel med mRNA-teknik är ett exploderande fält. Inte minst efter den katalysatoreffekt mRNA för covid-19 inneburit för hur sjukdomar kan behandlas genom att använda cellens egna maskineri och beståndsdelar – biomolekyler.
Stealth Labels Biotechs inmärkningsmetod kan bli ett viktigt verktyg för att påskynda den utvecklingen.
Stealth Labels Biotech (eller LanteRNA som bolaget har valt att marknadsföra sig som) är ett nytt bolag i Chalmers Ventures portfölj.
– Det är verkligen ett bra exempelbolag för vår verksamhet. Det är forskning som kommer från Chalmers. Det är deeptech med stor potential. Bolagets lösning kan påverka människors liv genom att bidra till framtagning av nya läkemedel, säger Ana Maria Popescu, Business Coach, på Chalmers Ventures.
Stealth Labels Biotechs metod är unik. Forskarna bakom metoden har tagit fram fluorescerande basanaloger som ersätter de naturliga baserna i cellens RNA. Det innebär förenklat att de går att studera i mikroskop – och studera RNA:t med minimal påverkan på dess beteende. Just det sista är idag ett problem.
– Det som är finurligt, och som gjorde att vi var först i världen, var att vi kunde se i vår studie att det bara har minimal påverkan på RNA, säger Marcus Wilhelmsson, vd på Stealth Labels Biotech och en av dess grundare.
Fördelen med RNA-terapi är att man kan påverka cellen på fundamental nivå. Det är så tidigt i sjukdomsförloppet att man kan minska symptomen, eller bota, på ett mycket tidigt skede.
– Det vi skapat är ett forskningsverktyg. Göra undersökningar med fluorescensmetoder gör alla. Det fungerar, men har effekter på RNA:t. Där fyller vi ett behov.
Problemet med nuvarande metoder är att man inte kan vara säker på vad man missat eftersom forskaren inte kan säga hur RNA:t är påverkat. Därmed kan Stealth Labels Biotechs metoder innebära att medicinutvecklare får fram nya och mer noggranna resultat.
– mRNA-terapi har fått sitt stora genombrott tack vare pandemin. På industriell skala har det visat sig på ett mycket positivt sätt.
Det här är glödhett. Vacciner som redan finns idag, och som behöver förnyas mot nya varianter av samma virus, skulle i de flesta fall med fördel kunna göras om till mRNA-varianter. Det är en mindre revolution som pågår, säger Marcus Wilhelmsson.