Lumito har inlett ett samarbete med forskare från Uppsala universitet
Hem NYHETERFORSKNING Lumito har inlett ett samarbete med forskare från Uppsala universitet

Lumito har inlett ett samarbete med forskare från Uppsala universitet

Publicerat av: Redaktionen

Lumito har inlett ett samarbete med forskare från Uppsala universitet (Institutionen för immunologi, genetik och patologi) som ska utforska möjligheterna med Lumitos UCNP (Up Converting Nano Particles), som del i en detektionsmetod i olika forskningssammanhang för en säkrare bedömning.

– Lumito har en väldigt intressant och lovande teknik som vi jämför med befintliga, beprövade tekniker inom histologisk analys, säger Patrick Micke, professor vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi och överläkare vid Klinisk patologi.

Möjligtvis kan Lumitos teknik ge bättre förutsättningar för kvantifiering och bidra till en säkrare bedömning än dagens begränsade och väldigt subjektiva analysmetoder som används för klinisk diagnostik.

Forskargruppen, under ledning av Patrick Micke, har initialt valt att analysera biomarkören PD-L1, en viktig biomarkör som redan används för prediktiv testning för patienter som ska få immunterapi. Dagens mikroskopiska bedömning av en konventionell immunhistokemisk färgning är subjektiv och kan inkludera felkällor.

Forskargruppens förhoppning är att finna en finare detektionsmetod med förbättrade möjligheter till kvantifiering av mängden PD-L1 på tumörceller. Med hjälp av UCNP kan patologen få möjlighet att göra en säkrare bedömning om tumören kan behandlas med PD-L1 hämmare eller ej – om patienten med t ex lungcancer är mottaglig för immunterapi riktad mot PD-L1. En hög PD-L1-koncentration bedöms signalera högre sannolikhet för att patienten svarar på behandling med PD-L1 hämmare.

Gruppen har valt att jämföra en befintlig metod för detektering av PD-L1 med Lumitos UCNP. Prov tas på cancervävnaden och undersöks med hjälp av markördetektion där Lumitos UCNP fungerar som en reporter för PD-L1 via en antikropp. Patrick Micke ser en möjlighet för förbättrad kvantifiering då UCNP används, eftersom signaler kan kvantifieras med en högre upplösning och mindre störning av bakgrunden.

Lumito har inlett ett samarbete med forskare från Uppsala universitet

Patrick Micke

– Vi vill testa hur Lumitos teknik fungerar generellt, men också om det går att detektera flera markörer samtidigt. Idag ser vi att det blir allt viktigare att visualisera komplexa mönster i cancervävnaden. I detta avseende är Lumitos teknik, som inte är beroende av kromogener eller fluorescerande ämnen, överlägsen. Här ser jag en av de största potentialerna. Inom mitt forskningsområde arbetar vi med utveckling av banbrytande bildanalys för bedömning av cancervävnad och jag tror att Lumito kan vara en del i detta, men också långsiktigt inom klinisk cancerdiagnostik, säger Patrick Micke.

Samarbetet är ett led i Lumitos strategi att först lansera en produkt till forskningslaboratorier, vilket möjliggör analys av vilka områden Lumitos teknik skapar mest värde inför en framtida lansering av en klinisk produkt.

– Vi vill ge forskarna fler detektionsmetoder att välja på i framtiden. Det är ett intressant samarbete vi har med Patrick Micke och hans forskargrupp. Förhoppningsvis bidrar vår teknik till en lösning på problemet med subjektiv bedömning och resultatet kan i framtiden komma till nytta för både patienter och vården, säger Lumitos VD Mattias Lundin.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>