Första danska vårdregionen att digitalisera patologin fullt ut väljer Sectra
Hem NYHETERCANCERVÅRD Första danska vårdregionen att digitalisera patologin fullt ut väljer Sectra

Första danska vårdregionen att digitalisera patologin fullt ut väljer Sectra

Publicerat av: Redaktionen

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra (STO: SECT B) har fått order på patologilösning av den danska vårdregionen Syddanmark.

Första danska vårdregionen att digitalisera patologin fullt ut väljer Sectra 2IT-lösningen för att hantera vävnadsprover digitalt kommer göra det möjligt för patologerna på regionens fyra sjukhus att granska och samverka kring fall på ett sätt som inte är möjligt med mikroskop. Det kommer öka effektiviteten i primärdiagnostiken vilket leder till förbättrad cancervård.

Region Syddanmark är den första regionen i Danmark att fullskaligt digitalisera patologin. Den digitala lösningen för patologi gör det möjligt att optimalt nyttja kapacitet och specialistkompetens över de fyra sjukhusen, vilket leder till en mer jämlik vård i hela regionen.

– Vi ser fram emot att kunna bidra till Region Syddanmarks arbete mot en än bättre patientvård med vår IT-lösning och erfarenhet av andra vårdgivare som tidigt digitaliserat sina patologiavdelningar. Regionen har tagit ett stort steg mot att ligga i absolut framkant inom digital patologi, säger Sune Henriksen, vd för Sectra i Danmark.

Sectras lösning kommer hantera ungefär 200 000 undersökningar per år. Kontraktet är värt DKK 17 miljoner (motsvarande cirka 24 miljoner svenska kronor) och signerades i april 2019.

När de fysiska vävnadsproverna scannas till digitala bilder blir både aktuella och tidigare bilder tillgängliga oavsett när eller var de behövs. Med digital patologi får patologerna även tillgång till funktioner som inte finns vid granskning i mikroskop. Lösningen hjälper patologer med kritiska beslutspunkter såsom gradering och mer precis mätning. Den digitala tekniken möjliggör också bland annat bildanalys som förbättrar precisionen av uppgifter såsom att räkna celler. Även second opinions, arbetsfördelning, specialistkonsultationer och regionala multidisciplinära ronder underlättas.

Sectras patologilösning är en del av Sectras helhetslösning för att hantera medicinska bilder. Helhetslösningen ger vårdgivare en enhetlig strategi för alla behov kring hantering av medicinska bilder och förbättrar vården av patienter samtidigt som den bidrar till sänkta driftskostnader. Den skalbara lösningen är modulär och har stöd för de mest bildintensiva avdelningarna; radiologi, patologi, kardiologi och ortopedi. Eftersom komponenterna är byggda på samma tekniska plattform kan kunder på ett smidigt sätt expandera sin lösning från en enskild avdelning till att bli ett multimediaarkiv (VNA) som stöder all bildhantering. Läs mer och om Sectras lösningar och om varför Sectra PACS har tilldelats priset för högst kundnöjdhet i världen ”Best in KLAS” flera år i rad på www.sectra.se/medical.

Sectras lösning för digital patologi

Sectras digitala patologilösning innehåller digitala verktyg som gör det möjligt för patologerna att ställa diagnoser och utföra rapportering med högre precision och på kortare tid. Det är en leverantörsneutral och heltäckande lösning för primärdiagnostik och innefattar lagring av bilder och information samt en avancerad arbetsstation för granskning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>