Panasonics etablerade koncept Toughbook gör verkligen skäl för namnet. Den levereras i såväl blåljusverksamheter som inom fiskeindustrin.
Vi besökte Ambulansmässan som i år hölls på Scandic Infra City, mellan Stockholms City och Arlanda. Där fick vi möjligheten till ett samtal med Stefan Lindau som är Country Manager inom Panasonics affärsområde Computer Product Solutions. Det han inte vet om Toughbook är inte värt att veta. Det blev ett mycket intressant och engagerat samtal.
En pigg hundraåring
Stefan inleder med att berätta för oss att Panasonic fyller 100 år i år. De första stapplande stegen togs när de uppfann en cykellampa och en glödlampssockel med dubbla ljuskällor. De uppfinningarna har följts av oändligt många och faktum är att idag är Panasonic ett av de företag som har flest patent i världen berättar Stefan. Bland annat har de en egen forskning för att utveckla antenner för olika ändamål.
”Vi kommer ursprungligen från konsumentsidan men går nu mer mot B2B. Det är vi som gör batterierna till Teslas bilar och vi är överhuvudtaget en stor underleverantör till den globala bilindustrin. Vårt fokus på ständig utveckling har inte ändrats och vi återinvesterar 6 % av vår omsättning i forskning & utveckling”, säger Stefan.
En ruggad upplevelse
Toughbook är en ruggad dator vilket innebär att den är gjord för mycket tuffa miljöer och arbetsförhållanden. Han tar fram ett exemplar och börjar engagerat visa och förklara hur den är uppbyggd.
”Till att börja med så är det för oss självklart att batteriet är lätt att byta. Det gör man med ett par enkla handgrepp och utan något verktyg. Den lösningen har vi valt av flera anledningar. Dels är det vanligt att så kallad blåljuspersonal arbetar på svårtillgängliga platser och då vill man verkligen inte stå med en dator vars batteri har laddat ur. Med Toughbook löser man det enkelt genom att snabbt byta batteri. Den andra anledningen är att man inte ska behöva byta dator bara för att batteriet har blivit gammalt eller dåligt. Det är inte bra ur ett miljöperspektiv och dessutom blir kundupplevelsen sämre. En annan sak som också är bra för miljön och underlättar för våra kunder är att vi har haft en likadan kontakt på våra datorer för laddaren sedan år 2003. Det innebär att våra kunder inte behöver byta laddare varje gång de byter dator”, förklarar Stefan.
Han fortsätter med att berätta att om man öppnar en Toughbook och tittar på innandömet kan man se att allt har en flytande upphängning. Det innebär att om enheten blir utsatt för slag eller stötar rör sig allt mjukt och smidigt i det hårda höljet. Om de hade valt en lösning där allt satt stenhårt fast hade det sannolikt inneburit att de sköra delarna hade knäckts eller spruckit. Alla kontakter är skyddade och varje enhet har ett så kallat Gadgetområde på baksidan där man kan välja att montera flera olika tillbehör. Stefans exemplar är utrustad med en värmekamera som han demonstrerar för oss.
”Toughbook är holistiskt ruggad inifrån och ut. Det är en förutsättning för att den ska fungera dag efter dag i tuffa miljöer. Den här värmekameran är något som bland annat brandmännen uppskattar. Med hjälp av den kan de lätt bilda sig en uppfattning om vilka ytor, till exempel dörrar, som är heta och sannolikt döljer en brandhärd när de rör sig i en eldhärjad byggnad. Den här enheten är en FZ-G1 och det är vår storsäljare. Det finns så många olika varianter att konfigurera den på med tanke på alla tillbehör respektive varianter på minneskort med mera. Faktum är att den här modellen kan tas fram i tusen (!) olika varianter”, förklarar han entusiastiskt.
Ett äkta handarbete
Stefan berättar att varje exemplar sätts ihop för hand och testas individuellt för att säkerställa att den fungerar fullt ut. 85 % av komponenterna är dessutom tillverkade av Panasonic vilket innebär att de har bra koll på nästan hela tillverkningsprocessen. Toughbook byggs i tre olika fabriker och samtliga ligger i Japan. Därifrån skeppas de sedan till Cardiff, huvudstaden i Wales, där Panasonic har runt 260 anställda.
Fabriken i Cardiff är även navet i det gedigna garantipaket som följer med Toughbook. 3 års garanti i grunden men Stefan säger att det i praktiken ofta blir 5 år. Felprocenten ligger på 1 % men om en kund trots allt får problem med sin dator har Panasonic en servicetjänst kallad; Pick Up and Handle. Det innebär att de hämtar den trasiga enheten på plats hos kunden och sedan skickar den tillbaka till kunden inom 96 timmar. En fiffig detalj är att kunden kan få datorn skickad till en annan plats än där den hämtades. En flexibel lösning som gör det lättare för kunder vars verksamhet innebär stor rörlighet för både personal och fordon som datorn normalt är monterad i.
I vått & torrt
Att det är nödvändigt att Toughbook är ruggad blir än mer tydligt när Stefan berättar att den norska fiskerinäringen är en stor kund.
”Inom fiskeindustrin är vatten en naturlig del av arbetsmiljön oavsett om det kommer uppifrån eller inte. Därför kan man ställa in pekskärmen i olika lägen beroende på om man arbetar med tunna eller tjocka handskar. Ibland blir det så pass blött att det är lättare att arbeta med en pekpenna istället. Då ställer man datorn i Digitizer Mode. Det gör att skärmen endast reagerar om man använder den pekpenna som sitter monterad på varje Toughbook. Det kan även i andra miljöer vara en fördel att pekskärmen inte reagerar på andra beröringar än pekpennans” säger han.
Guld och krocktester i en skön harmoni
Att Toughbook används av blåljuspersonal runt om i världen innebär bland annat att den ofta sitter fast i en docka i till exempel en ambulans eller polisbil. Då vill det till att den verkligen sitter fast och inte far runt i bilen som en dödlig projektil. Därför är Toughbooks dockor krocktestade och klarar en belastning på upp till 10 G. Samtidigt räcker det med ett enkelt handgrepp för att lossa den när den ska tas med ut och det ofta är bråttom. För att säkerställa att datorn har bästa möjliga uppkoppling när den är monterad i ett fordon använder man separata antenner. En för GPS och en för 4G. Dessa antenner är direktuppkopplade mot datorn för att undvika signalstörningar.
”En annan sak som utmärker denna ruggade dator är att alla konnektorer är guldpläterade för största möjliga driftsäkerhet. Portarna i en vanlig konsumentdator är gjorda för att klara runt 1000 kopplingstillfällen. Portarna i en Toughbook klarar hela 30 000 gånger”, förklarar Stefan.
Militär nivå på testerna
Toughbook, i alla dess former och modeller, testas utifrån certifieringsprotokollet MIL-STD som ursprungligen kommer från den amerikanska armén. Det innebär att enheten utsätts för extrema temperaturer, fukt, damm, stötar med mera.
”Det finns de som relaterar till att deras produkter klarar tester motsvarande MIL-STD, men vi genomför verkligen testerna enligt det protokollet genom oberoende testinstitut. Jag har sett när en Toughbook hamnat i vatten och sedan formligen sprutar det vatten ur den när fläkten är igång, men den klarar det. Det går även att utrusta den med ett hölje som fungerar som en flytväst vilket gör att du får lite extra tid att plocka upp den om den hamnar i vattnet”, berättar Stefan.
Avslutningsvis frågar vi honom om hur han ser på framtiden för Toughbook.
”Den är ljus. Vi har idag 65 % av marknaden för ruggade datorer och den andelen tror jag inte minskar snarare tvärtom. Vi bidrar och hjälper till i besvärliga miljöer. Vår framgång beror bland annat på att vi löser våra kunders problem. Det är inte den flashigaste delen av datormarknaden men för oss är den viktig. Vi vill fortsätta att gå hand i hand med mjukvaruföretagen och på så sätt få fram nya applikationer till vår Toughbook-familj. Vi behöver också vara tydliga med att en Toughbook är mycket prisvärd med tanke på kvalitet och lång hållbarhet. Vi har en utmaning i att förmedla det budskapet bland annat när det gäller upphandlingar och det är lätt att det kortsiktiga får råda”, avslutar Stefan Lindau.