Behovet av sjukvårdsmaterial är mycket stort i krigets Ukraina.
Region Skåne fortsätter att donera material och viljan att skänka är stor.
Under sommaren har bland annat operationskläder, narkosapparater och 30 000 undersökningshandskar skickats till Ukraina.
– Det är glädjande att se att viljan att donera är så stor bland våra verksamheter. Det som efterfrågas är framförallt förbandsmaterial och material för akut sårvård samt läkemedel, säger Cecilia Nilsson som är ansvarig för det så kallade Styrtornet.
Styrtornet matchar de förfrågningar som kommer in med material som Region Skåne kan avvara utan att det påverkar den egna verksamheten.
Frivilligorganisationer matchar med behov
I Region Skåne bestämdes tidigt att donationer skulle samordnas regionalt och godkännas av ekonomidirektören. Uppdraget gick till den centrala funktionen Styrtornet som också ansvarar för att koordinera arbetet med materialförsörjningsfrågor för den egna verksamheten. Syftet är att arbetet med donationerna ska ske strukturerat och samordnat för att bäst möta behoven och inte riskera att orsaka brist inom skånsk sjukvård.
Det är genom frivilligorganisationer med kontakter på plats som Region Skåne får listor om hur behoven ser ut. Det kan handla om sjukhus, fältsjukhus och äldrevården. När behov och tillgång är matchat och beslut på plats går leveranserna snabbt iväg, via hjälporganisationer.
Det kan exempelvis handla om att en verksamhet beställt för mycket material som man inte hinner förbruka. Eller att man bytt till en nyare utrustning och därför annars hade behövt kassera utrustningen. Så var det till exempel på Lasarettet i Landskrona där man bland annat donerade fem narkosapparater som nyligen tagits ur bruk.
Kritisk situation med bombade sjukhus
Situationen är kritisk på många sätt i Ukraina och på operationsavdelningen har medarbetarna funderat på hur de kan bidra ytterligare.
– I Ukraina har hundratals sjukhus blivit bombade och de behöver allt vi kan hjälpa dem med. Våra avställda narkosapparater gör mer nytta där än här. När det gäller material är det bland annat sådant som närmar sig bäst före datum och som vi inte hinner använda nu, berättar Betina Appelquist, enhetschef på operationsavdelningen vid Lasarettet i Landskrona.
71 lastpallar förbrukningsmaterial
Skånes universitetssjukvård, Sus, har dessutom donerat 71 lastpallar med förbrukningsmaterial. Gåvorna bestod framförallt av operationskläder såsom operationsrockar, hjälmar, mössor, visir, munskydd, andningsskydd samt skyddskläder. Även tio lungventilatorer och 30 000 undersökningshandskar skickades till Ukraina under sommaren. Dessutom har Region Skåne donerat inkontinensskydd som bestått av oanvänt, returnerat material från patienter.
Vid sidan om sjukvårdsmaterial har samtliga regioner i Sverige i våras gemensamt donerat läkemedel till Ukraina. Det handlade om ett fyrtiotal olika läkemedel, såsom insulin, smärtstillande, blodförtunnande och antibiotika. Donationerna bedöms inte påverka robustheten i Region Skånes egen läkemedelsförsörjning.
– Behoven av läkemedel är stora i Ukraina och det känns både bra, viktigt och helt nödvändigt att vi kan bidra. Många vill donera läkemedel, men det är viktigt att det görs under kontrollerade former för att garantera hållbarhet och säkerhet, säger Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne.