Hem NYHETER Framgångsrik behandling av spelberoende – även under Covid-19

Framgångsrik behandling av spelberoende – även under Covid-19

Publicerat av: Redaktionen

Framgångsrik behandling av spelberoende – även under Covid-19

Framgångsrik behandling av spelberoende - även under Covid-19 2

Finn Stenwall behandlingsansvarig på Spelfriheten.

Under rådande pandemi har öppenvårdsbehandlingen på Spelfriheten haft en ökning av hjälpsökande med 20%.

Flertalet av dem har berättat, att de mötts av långa väntetider och utebliven behandling när de sökt hjälp hos andra.

Spelfrihetens program skapar en varaktighet jag inte stött på under mina 40 år i branschen, säger behandlingsansvarige Finn Stenwall, som också berättar om programmets upplägg, och att Spelfriheten omgående kan erbjuda hjälpsökande att delta i Spelfrihetens öppenvårdsbehandling.

Vad erbjuder Spelfriheten för behandling?

Idag är vi en av få aktörer som kan erbjuda omedelbar hjälp till spelberoende och samtidigt ta hänsyn till de nationella riktlinjerna, eftersom hela vår öppenvårdsbehandling är digital.

Därför uppstår inte heller några geografiska begränsningar. Vi har deltagare från Halmstad till Övertorneå , trots att vi är Stockholmsbaserade. Vår erfarenhet är, att gruppterapin fungerar mycket effektivt digitalt tillsammans med vårt icke-dömande förhållningssätt.

Spelfrihetens behandling är grundad på ett psykodynamiskt synsätt, som identifierar anknytningsmönster och upplevda trauman hos den spelberoende.

Till detta adderar vi emotionella och kognitiva perspektiv som återupplivar undanträngda och obehandlade känslor. Med dessa verktyg lär sig klienterna att förändra sina livsmönster, så att de kan hantera livets utmaningar och svårigheter på ett ansvarsfullt sätt utan spelberoende.

Behandlingen innehåller en initial intensivbehandling på 16 veckor. Här genomför vi bland annat MI- baserade samtal individuella och i grupp med stort fokus också på de anhöriga. Behandlingen förlängs därefter och pågår i 12 månader.

Utöver denna behandling erbjuder vi fortsatt kontakt med våra klienter så länge de önskar . Därför har vi redan i vår förlängda behandling sjösatt något som vi kallar för digitala livbåtar. En digital livbåt innebär att fem personer tar delat ansvar för sitt eget och gemensamma mående genom tät kontakt med varandra.

Få kommuner har idag en handlingsplan för spelberoende under rådande tider, eller ett tecknat ramavtal gällande behandling av spelberoende. Men även de kommuner som har det har inte socialsekreterarna någon skyldighet att hålla sig till intern eller extern upphandlad behandling, utan är fria att hitta den mest lämpade hjälpen som finns, allt för den enskilde individens bästa.

Finn Stenwall avslutar: I tider av isolering i hemmet, och då hela samhället stannat upp pga pandemin, är det extra viktigt att vi samverkar för att ge dem som tappat allt hopp ett nytt sätt att leva som Spelfrihetens mål är, ett liv i spelfrihet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>