Hem NYHETER Ny webbsida om ATTR-amyloidos

Ny webbsida om ATTR-amyloidos

Publicerat av: Redaktionen

I dagarna lanserades en ny webbsida om sjukdomen ATTR-amyloidos.

Ny webbsida om ATTR-amyloidos 3Det är en sällsynt men allvarlig sjukdom som förekommer i två varianter (ärftlig eller åldersrelaterad) och kan drabba flera olika organ. På den nya webbsidan som riktar sig till patienter finns information om sjukdomen, behandlingsalternativ och vart man kan vända sig för stöd.

Ärftlig ATTR-amyloidos kallas i Sverige ibland för Skelleftesjukan och kan drabba både män och kvinnor.

Sjukdomen ger främst symtom från nervsystemet och kan påverka hjärtat, mag- och tarmkanalen och njurarna, men även andra organ.

Åldersrelaterad ATTR-amyloidos, även kallad hjärtamyloidos, drabbar främst män över 60 år. Sjukdomen påverkar oftast hjärtmuskeln, men även andra organ kan drabbas. Åldersrelaterad ATTRamyloidos är även en relativt vanlig orsak till hjärtsvikt hos äldre och kan även ge symtom som karpaltunnelsyndrom, ryggsmärta och mag-tarmproblem.

– ATTR-amyloidos är en allvarlig sjukdom som försämrar livskvaliteten och livslängden hos de drabbade. Det är därför viktigt att få diagnosen i ett tidigt skede så att man kan behandla sjukdomen innan skadorna har blivit alltför stora. Vi tror att den nya webbsidan kan vara till stort stöd för både patienter och anhöriga, säger Kaire Kiplok, medicinsk rådgivare på Pfizer Sverige.

På den nya webbsidan om ATTR-amyloidos finns information om:

  • Symtom och diagnos
  • Behandlingsalternativ
  • Frågor och svar
  • Stöd och hjälp

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>