Visste du att Getinges 90‑åriga historia av att tillhandahålla världsledande autoklaver började med tillverkning av hästskobroddar och vindmotorer och omstrukturerades sedan till tillverkning av ångkokare för kommersiella kök?
Det här är berättelsen om hur företaget som tillverkade jordbruksutrustning och som grundades 1904 i det lilla samhället Getinge i södra Sverige växte till att bli ledande inom sterilgodshantering.
– Getinge började fokusera sin verksamhet på ångkokare redan under 1920‑talet. Likheter mellan produkterna banade väg för tillägg av autoklaver för medicinsk utrustning i produktutbudet. Den första ångautoklaven tillverkades 1932, säger Harald Castler som började arbeta hos Getinge 1988 och som hade olika ledande befattningar inom sterilgodshantering innan har började arbeta som VD för Life Science fram till sin pensionering i år.
På den tiden var autoklaver utrustade med cylindriska kammare med gångjärnsdörrar där luften i kammaren ersattes med ånga via ett enkelt gravitationssystem. Tidiga Getinge-autoklaver fungerade också på detta sätt.
Gert Linder började arbeta som servicetekniker i Schweiz och blev senare chef för Getinges före detta tillverkningsenhet för små autoklaver i Skärhamn. Han hittade en av dessa tidiga autklaver från 1930‑talet när han var på servicebesök på en klinik i staden Vevey i Schweiz 1972.
– Den var fortfarande helt funktionsduglig med tekniken var föråldrad, minns Gert. Vid den tiden hade Getinge förfinat steriliseringsprocessen och var således pionjär inom teknikutvecklingen. Avlägsnande av luft är väsentligt och vid det laget hade vi börjat använda vakuumsystem. Ett genombrott som ledde till utvecklingen av de moderna autoklaverna.
Han fortsätter: – Vakuumlösningen gör det möjligt att avlägsna luft, även från de mest svåråtkomliga ställena på instrumenten. 1965 var vi även först i världen med att installera luftborttagningssystem via vakuum på bordsautoklaver.
Getinges strävan efter att förbättra kapaciteten och genomströmningen ledde till den banbrytande utformningen av fyrkantiga kammare och användning av skjutdörrar.
– Styva ångkanaler användes som ”mantlar” runt den fyrkantiga kammaren för att formen skulle förbli intakt och för att kammaren skulle vara lika tryckbeständig som en rund kammare. Skjutdörrar var säkrare och mer platssparande är gångjärnsdörrar, förklarar Gert.
Getinge förvärvades av Electrolux 1965. Eftersom företaget nu tillhörde ett stort varumärke för tillverkning av apparater med ett brett internationellt nätverk kunde det utöka sin verksamhet genom förvärv av lokala tillverkare av autoklaver. Det banade även väg för omvandlingen från decentraliserad till centraliserad hantering av steriliseringsförfarandet på sjukhus.
– Traditionellt sett hade man ett stort antal autoklaver placerade på avdelningar över hela sjukhuset. Vi har väldigt proaktiva i utformningen av den steriltekniska avdelningen, som utgör själva hjärtat av det sterila flödet inom hela sjukhuset, säger Harald.
Idag är förfarandet på sjukhusen centraliserat men på marknader som till exempel tandvårds- och läkarkliniker används fortfarande mindre autoklaver.
Strategin med fokusering på större, centraliserade installationer ledde till nedläggning av tillverkningsanläggningen i Skärhamn 2014.
– Den största autoklav vi tillverkade innan fabriken stängdes ner hade en kapacitet på 100 liter. Denna modell finns fortfarande kvar i Getinges portfölj av ångautoklaver, säger Gert.
Fokuseringen på sterilgodshantering har varit en av drivkrafterna för kontinuerlig utveckling. Genom att utöka sitt utbud med ytterligare lösningar, som till exempel diskdesinfektorer, lastutrustning och programvara, utvecklades Getinge till den enastående leverantör av kompletta lösningar för den steriltekniska avdelningen som företaget är idag.
Harald Castler avslutar: – Detta holistiska tillvägagångssätt har gjort oss till en global marknadsledare inom infektionsbekämpning. Vårt sätt att tänka har blivit ett riktmärke för hur hela det sterila godsflödet inom ett sjukhus ska organiseras.