Glöm inte att säkerhetskopiera din säkerhetskopia – så kan vi få bättre cybersäkerhet i vården
Hem TEKNIKSÄKERHET Glöm inte att säkerhetskopiera din säkerhetskopia – så kan vi få nu bättre cybersäkerhet i vården

Glöm inte att säkerhetskopiera din säkerhetskopia – så kan vi få nu bättre cybersäkerhet i vården

Publicerat av: Redaktionen

Det är inte bara en tuff pandemi som svensk sjuktvård tampats med på sistone, undersäkningar visar även att antalet cyberattacker har ökat, en trend som tyvärr ser ut att fortsätta.

Det finns flera tänkbara anledningar till att sjukvårdssektorn utsätts: sektorn hanterar mängder med kritisk information och patientdata som är värd mycket pengar; medicinsk utrustning kan vara en enkel ingång för cyberkriminella; personal som arbetar på distans är mindre skyddad; och leverantörer gillar ofta inte att störa upptagen personal genom att introducera ny säkerhetsteknik eller utbilda dem kring bästa praxis.

Oroväckande nog är attackerna ofta inte särskilt sofistikerade, utan utnyttjar helt enkelt kända sårbarheter som vårdgivare ännu inte har lyckats åtgärda. Ofta är det mindre leverantörer med färre resurser för att skydda sig som visar sig vara de mest lukrativa för angripare. Så vad kan en vårdorganisation göra för att göra sin backuplösning mer motståndskraftig?

 Säkerhetskopiera din säkerhetskopia

Elektroniska journaler (EMR) har vanligtvis en säkerhetskopia som är utformad för att ge medicinsk personal åtkomst, även om systemet går ner. Detta scenario förutsätter dock att datorerna fortfarande fungerar, vilket ibland inte är fallet i en större DDoS-attack (distributed denial-of-service).

Vanligtvis är backupplaner utformade för att starta omedelbart och löpa i 8-12 timmar. Även om detta täcker vanliga nätverksproblem eller strömavbrott, kan cyberattacker mörklägga system i flera dagar medan IT-team försöker åtgärda problemet.

Många branscher är medvetna om problemet. Det intensifieras dock i vårdmiljön där frågan är ännu mer kritisk. Särskilt sjukhus behöver ett sätt att säkerhetskopiera sin backup i dessa situationer. Något kontraintuitivt i en värld som går mot digital transformation, kan papper faktiskt spela en viktig roll.

 Print kan rädda

Vid det här laget måste det betonas att denna artikel inte förespråkar en fullständig återgång till papper. Men en multifunktions-utskriftsenhet (MFP) och papper kan vara en backup till en backuplösning.

Idag är det möjligt för MFP:er att lagra kliniska dokument och distribuerade kliniska rapporter. I fall av en cyberattack eller andra driftstopp kan sjukhuspersonalen helt enkelt koppla bort MFP:n från nätverket och få den att fungera som ett arkiv för information.

Detta gör MFP:n till en värdefull backup till befintliga backuplösningar för EMR – vilket gör det möjligt för klinisk personal att fortsätta ta hand om patienter, dokumentera vården som ges och hjälpa till att säkerställa en säker miljö för alla.

När du förlitar dig på skrivare som säkerhetskopia till en primär säkerhetskopia är det viktigt att se till att MFP:er inte själva blir infekterade med skadlig programvara. Genom att investera i robusta enheter med ett härdat operativsystem och lämpliga åtkomstkontroller kan MFP:n ställas in för att förhindra skadliga filer från att köras.

Glöm inte att säkerhetskopiera din säkerhetskopia – så kan vi få bättre cybersäkerhet i vården I slutändan blir det en win-win-situation eftersom MFP-enheten kommer att dra information från dokumenten den skriver ut till krypterad hårdvara – men om du behöver dra ut nätverkskabeln i händelse av ett avbrott kommer den att fungera ändå.

Ibland finner vi lösningar på till synes olösliga problem på de mest osannolika platser. En primär säkerhetskopiering har alltid ett utgångsdatum, och därför bör ett alternativ finnas. Här utgör MFP:er den bästa lösningen för att erbjuda den motståndskraft som branschen behöver.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>