Hälsosamtalen i Västerbottens hälsoundersökningar digitaliseras
Hem NYHETERE-HÄLSA Hälsosamtalen i Västerbottens hälsoundersökningar digitaliseras

Hälsosamtalen i Västerbottens hälsoundersökningar digitaliseras

Publicerat av: Redaktionen

Nu startar ett försök med att digitalisera hälsosamtalen i Västerbottens läns landstings stora folkhälsosatsning Västerbottens hälsoundersökningar (VHU).

Hälsosamtalen i Västerbottens hälsoundersökningar digitaliseras 1

Carina Gustafsson leder digitaliseringsprojektet som ska överbrygga avstånden i Västerbottens inland.

Den unika förändringen startar med 30-åringar i Norsjö kommun med målsättningen att överbrygga avstånd och göra det möjligt för fler att delta.

Deltagarna kan välja att göra hälsosamtalet med VHU-sköterskan som ett videosamtal med hjälp av distansuppkoppling med mobiltelefon, surfplatta eller dator via 1177.se. Dessutom kan de föra en digital interaktiv loggbok och få feedback kring livsstilsvanor. Men de som vill kan fortfarande boka en tid och träffas på hälsocentralen.

Förhoppningen är att på sikt erbjuda alla deltagare i Västerbottens hälsoundersökningar detta digitala alternativ vilket inte bara överbryggar avstånd utan också på sikt kan avlasta hårt belastade hälsocentraler.

Interaktiva möjligheter

– Den nya tekniken ger mig dessutom en ökad möjlighet att vara med i deltagarnas hälsoresa. Genom det nya digitala stöd- och behandlingsprogrammet med loggbok kan jag kontinuerligt ge feedback och uppmuntra till livsstilsförändringar, säger Carina Gustafsson, projektledare och hälsoutvecklare.

Med webbstödet, som deltagarna får tillgång till via 1177.se, kan deltagarna registrera sina fysiska aktiviteter och hur mycket frukt och grönsaker de äter för att hitta en mer hälsosam livsstil. På 1177.se finns dessutom samlad information om hälsa i stort och om Västerbottens hälsoundersökningar.

Distanstekniken ger många fördelar. Genom att delta i hälsosamtalet från hemmet, jobbet eller om man är borta slipper deltagarna lägga tid på att resa till VHU-sköterskan. Man kan delta även om man är lite förkyld, har en trasig bil eller vill slippa ge sig ut på oplogade eller isiga vägar.

För VHU-sköterskan innebär det också en ökad flexibilitet där det blir lättare att anpassa var och när hälsosamtalen ska genomföras.

Stora vinster

På sikt är det är inte bara deltagarna som vinner på en ökad digitalisering då även samhällsekonomin, folkhälsan och miljön påverkas positivt om fler deltar i hälsosamtalen, blir friskare och reser mindre.

– Vi kommer givetvis att följa och utvärdera försöket och anpassa teknik och arbetssätt. Men det känns naturligt att erbjuda både deltagare och personal flexibla distanslösningar. Digitalisering är en möjlighet för oss att kunna erbjuda en god och jämlik vård i länet, säger Carina Gustafsson.

Läs mer om Västerbottens hälsoundersökningar på 1177.se/vhu

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>