Ett nytt system för ljus och ljud ska hjälpa patienter och vårdpersonal att få lugn och ro och samtidigt värna allas integritet.
Neurologiavdelning observation på Skånes universitetssjukhus i Malmö, där akut hjärnskadade patienter vårdas, är först ut i Skåne med systemet som bygger på Nobelprisad forskning.
I taket på avdelningen finns numera lampor som följer dagsljusets skiftningar under dygnets alla timmar. Lampornas ljus är skarpt och vitt på dagen, mot kvällen blir det varmare rött och på natten gult.
Bygger på Nobelprisad forskning
Tekniken bygger på forskning om dygnsrytm som fick Nobelpriset i medicin 2017.
– Studier har visat att dygnsljuset blir en del av patienternas rehabilitering. De kräver mindre smärtstillande, mindre lugnande mediciner och patienterna drabbas också i mindre utsträckning av depressioner efter sin tid här på sjukhuset, säger enhetschef Caroline Nilsson.
Caroline Nilsson berättar att både patienternas och personalens dygnsrytm förbättras.
– Det har visat att sig att ljuset även har positiva effekt på nattpersonalen. Till exempel somnar du snabbare och sover bättre när du gått av ditt skift.
Maskeringsljud värnar integriteten
Ovanför varje säng finns också ett nytt ljudsystem. När nya patienter kommer in spelas avslappnande musik som ska lugna patienten och hjälpa till att sänka hens blodtryck. Dessutom värnar systemet patienternas integritet. Högtalarna kan nämligen spela ett maskeringsljud som skapar en ljudbubbla kring varje säng.
– När någon av våra patienter hamnar i ett akut tillstånd får vi fullt ljus över sängen samtidigt som medpatienterna behåller sitt nattljus och får ljudbubblor omkring sig. Det skapar ett större lugn samtidigt som de andra patienterna inte hör vad vi säger till den patient vi vårdar för stunden, säger Caroline Nilsson.
Passar på akuta avdelningar
Ljus- och ljudsystemet passar särskilt bra på avdelningar som tar emot akuta patienter med fortsatt behov av avancerad vård. På Neurologiavdelning observation kräver patienterna konstant tillsyn, dygnet runt, och därför delar upp till sex patienter samma sal.
– Samtidigt har just personer med olika typer av hjärnskador extra stort behov av vila. Så för våra patienter blir det här ett stort lyft, säger Caroline Nilsson.