Här blir ljus och ljud en del av vården
Hem NYHETER Här blir ljus och ljud en del av vården

Här blir ljus och ljud en del av vården

Publicerat av: Redaktionen

Ett nytt system för ljus och ljud ska hjälpa patienter och vårdpersonal att få lugn och ro och samtidigt värna allas integritet.

Här blir ljus och ljud en del av vården 2Neurologiavdelning observation på Skånes universitetssjukhus i Malmö, där akut hjärnskadade patienter vårdas, är först ut i Skåne med systemet som bygger på Nobelprisad forskning.

I taket på avdelningen finns numera lampor som följer dagsljusets skiftningar under dygnets alla timmar. Lampornas ljus är skarpt och vitt på dagen, mot kvällen blir det varmare rött och på natten gult.

Bygger på Nobelprisad forskning

Tekniken bygger på forskning om dygnsrytm som fick Nobelpriset i medicin 2017.
– Studier har visat att dygnsljuset blir en del av patienternas rehabilitering. De kräver mindre smärtstillande, mindre lugnande mediciner och patienterna drabbas också i mindre utsträckning av depressioner efter sin tid här på sjukhuset, säger enhetschef Caroline Nilsson.

Caroline Nilsson berättar att både patienternas och personalens dygnsrytm förbättras.
– Det har visat att sig att ljuset även har positiva effekt på nattpersonalen. Till exempel somnar du snabbare och sover bättre när du gått av ditt skift.

Maskeringsljud värnar integriteten

Ovanför varje säng finns också ett nytt ljudsystem. När nya patienter kommer in spelas avslappnande musik som ska lugna patienten och hjälpa till att sänka hens blodtryck. Dessutom värnar systemet patienternas integritet. Högtalarna kan nämligen spela ett maskeringsljud som skapar en ljudbubbla kring varje säng.
– När någon av våra patienter hamnar i ett akut tillstånd får vi fullt ljus över sängen samtidigt som medpatienterna behåller sitt nattljus och får ljudbubblor omkring sig. Det skapar ett större lugn samtidigt som de andra patienterna inte hör vad vi säger till den patient vi vårdar för stunden, säger Caroline Nilsson.

Passar på akuta avdelningar

Ljus- och ljudsystemet passar särskilt bra på avdelningar som tar emot akuta patienter med fortsatt behov av avancerad vård. På Neurologiavdelning observation kräver patienterna konstant tillsyn, dygnet runt, och därför delar upp till sex patienter samma sal.
– Samtidigt har just personer med olika typer av hjärnskador extra stort behov av vila. Så för våra patienter blir det här ett stort lyft, säger Caroline Nilsson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>