Heidi Stensmyren ny ordförande i WMA:s etikkommitté
Hem NYHETER Heidi Stensmyren ny ordförande i WMA:s etikkommitté

Heidi Stensmyren ny ordförande i WMA:s etikkommitté

Publicerat av: Redaktionen

I dag, blev Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande, vald till ordförande för Etikkommittén i World Medical Association, WMA.

Heidi Stensmyren ny ordförande i WMA:s etikkommitté 1

Heidi Stenmyren vald till ordförande för WMA:s Etikkommitté

Läkarnas världsvida organisation som samlar över hundra medlemsländer, och representerar fler än 9 miljoner läkare.

Etikkommittén – Medical Ethics Committee – där Heidi Stensmyren nu lyfter ordförandeklubban är en av tre kommittéer inom WMA. Ordförandeposten innehas under en mandatperiod på två år.

Ett av de mer välkända dokumenten som WMA har tagit fram är Helsingforsdeklarationen. Deklarationen är en samling etiska principer kring medicinsk forskning som omfattar människor, inklusive forskning på identifierbart mänskligt material och data.

Till dagens viktiga frågor i Etikkommittén hör bland annat en översyn av Genève-deklarationen som är WMA:s läkared från 1948. Deklarationen är att likna vid en förlaga till Läkarförbundets etiska regler. Likaså pågår en revision av Maltadeklarationen som handlar om etiska avgöranden vid hungerstrejker. Etik i samband med katastrofer samt en policy om reproduktiva teknologier tillhör också prioriterade sakområden.

– Det är förstås roligt att jag, som ett resultat av Läkarförbundets långvariga och intensiva engagemang i WMA, fått förtroendet att leda den så viktiga Etikkommittén. Det finns många angelägna frågor på agendan. Som ordförande för Etikkommittén kommer jag att värna och ytterligare stärka WMA:s fokus på medicinsk-etiska frågor, säger Heidi Stensmyren.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>