Hjärt-Lungfonden lyfter World stroke day
Hem NYHETERFORSKNING Hjärt-Lungfonden lyfter World stroke day

Hjärt-Lungfonden lyfter World stroke day

Publicerat av: Redaktionen

29 oktober är det World stroke day.

En dag då Hjärt-Lungfonden vill uppmana om att använda sig av AKUT-testet för att känna igen en stroke.

Stroke är en av de vanligaste orsakerna till död och funktionsnedsättning i Sverige. Tiden till behandling är avgörande när någon drabbas av stroke. Trots det känner många inte till hur en stroke yttrar sig idag.

– Vid stroke är tiden extremt dyrbar och tack vare forskning vet vi att snabba åtgärder räddar liv och minskar skadorna. Genom att känna till de vanligaste varningssignalerna kan vi alla bidra till att ge fler drabbade vård i tid, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Idag drabbas ungefär 26 000 personer av stroke i Sverige varje år, varav 6 350 avlider. Det är en kraftig minskning avseende antalet sedan millennieskiftet, då närmare 38 000 personer drabbades och cirka 10 000 dog.

Hjärt-Lungfonden lyfter World stroke dayDen kraftiga minskningen beror bland annat på förbättrade levnadsvanor, forskning och förebyggande åtgärder såsom läkemedelsbehandlingar vid högt blodtryck, förmaksflimmer och höga blodfetter. Forskningsframgångarna inkluderar utvecklingen av datortomografin, bättre behandlingar med hjälp av bland annat trombolys samt förfinade operationsmetoder.

AKUT-testetVid stroke är tiden dyrbar och snabba åtgärder av dig som står nära minskar skadorna. Genom att känna till de vanligaste varningssignalerna kan du bidra till att ge fler strokedrabbade vård i tid.

ANSIKTE Be personen att le. Om mungipan hänger. – Ring 112!
KROPP Lyft armarna i 10 sekunder. Om en arm faller. – Ring 112!
UTTAL Om personen talar sluddrigt eller inte hittar rätt ord. – Ring 112!
TID Varje sekund är livsviktig. Vänta inte. – Ring 112!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>