Sveriges regioner upphandlar högdosvaccin mot influensa inför influensasäsongen 2021/2022
Hem HÄLSA Sveriges regioner upphandlar Sanofis högdosvaccin mot influensa inför influensasäsongen 2021/2022

Sveriges regioner upphandlar Sanofis högdosvaccin mot influensa inför influensasäsongen 2021/2022

Publicerat av: Redaktionen

Sveriges regioner upphandlar 125 000 doser av Sanofis högdosvaccin mot influensa inför influensasäsongen 2021/2022.

De upphandlade doserna ska främst användas för att skydda personer på särskilt boende för äldre (SÄBO) och andra sköra grupper med hemsjukvård under kommande influensasäsong.

Säsongsinfluensa är en allvarlig folkhälsosjukdom som årligen orsakar sjukhusinläggningar och överdödlighet, framför allt bland äldre och andra riskgrupper. Högdosvaccinet är ett förstärkt vaccin mot säsongsinfluensan som ska ge bättre skydd till äldre individer med stor skörhet.

-”Att utveckla vacciner som är speciellt anpassade för äldre är ett nytt sätt att ge ökat skydd till en skör grupp. Under pandemin har vi fått en ännu större insikt om vikten av att skydda de äldre mot infektionssjukdomar. Det är bra att personer på SÄBO, en av de mest utsatta grupperna bland de äldre, nu får tillgång till det här skyddet”, säger Lena Svensson, medicinskt ansvarig för vaccinavdelningen på Sanofi Sverige.

”Eftersom immunsystemet svarar sämre på de vanliga vaccinerna allt eftersom man blir äldre kan en del personer 65 år och äldre behöva förstärkta vacciner mot säsongsinfluensa. Många äldre får också fler underliggande sjukdomar och blir skörare. Det ökar risken att bli svårt sjuk i influensa eller få efterföljande bakteriella infektioner såsom lunginflammation.

Sveriges regioner upphandlar högdosvaccin mot influensa inför influensasäsongen 2021/2022

Personer som bor på särskilda boenden för äldre är inte bara extra sköra utan också sårbara på grund av sitt omsorgsbehov, vilket gör dem extra utsatta för smitta. Baserat pådetta rekommenderas personer som bor på särskilda boenden för äldre, cirka 85 000 personer, förstärkta vacciner mot säsongsinfluensa”, skriver Folkhälsomyndigheten i sin kunskapsöversikt om nya influensavacciner.

Ramavtalet omfattar leverans av Sanofis högdosvaccin mot säsongsinfluensa, Efluelda. Adda Inköpscentral fungerar som inköpscentral för bland annat Sveriges regioner och kommuner.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>