Hem NYHETER Högskolan hjälper sjukhuset med skyddsutrustning

Högskolan hjälper sjukhuset med skyddsutrustning

Publicerat av: Redaktionen

Som en första åtgärd att försöka hjälpa Centralsjukhuset i Kristianstad i kampen mot coronaviruset skickade Högskolan Kristianstad i dag över en första laddning med skyddsutrustning.

Högskolan hjälper sjukhuset med skyddsutrustning 2

Birgitta Lindvall, Ann-Helene Ljunggren och Ismail Abbas, från Sjuksköterskeprogrammet och Tandhygienistprogrammet, paketerar all skyddsutrustning som kan vara till hjälp för Centralsjukhuset i Kristianstad.

Arbete pågår med att förbereda fler leveranser och möjligen även att hjälpa till med att rekrytera arbetskraft till den nu hårt prövade vården.

Hur föddes idén med att hjälpa Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) med skyddsutrustning?

– Jag tror att idén kom från rektor Håkan Pihl från början, när han funderade på hur högskolan kan hjälpa till i krisen som råder. Därefter utsågs jag till projektkoordinator mellan högskolan och CSK och bollen kom i rullning. Staben på CSK som jag samverkar med är mycket tacksamma och vi tycker att det känns bra att få hjälpa till, berättar Petra Lilja Andersson, prodekan och biträdande professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad.

Vilken skyddsutrustning handlar det om och hur mycket handlar det om?

– I dag skickade vi iväg munskydd, visir, handskar, skyddsrockar, handsprit och ytdesinfektionssprit från Tandhygienistprogrammet och Sjuksköterskeprogrammet. Birgitta och Ann-Helene gjorde ett lysande jobb med att snabbt inventera och plocka ihop allt. Jag tror att vi fyllde hela vaktmästarbilen i dag. Just nu inventerar Biomedicinska analytiker-programmet och jag hoppas vi ska kunna skicka en last till därifrån imorgon, säger Petra.

Det har även funnits en tanke om att hjälpa till med arbetskraft, hur går det med det?

– Samtal pågår runt hur studenter kan hjälpa till i vården, främst de med sjukvårdsbakgrund, men även medarbetare med klinisk erfarenhet. Många vill bidra på något sätt och vill vara behjälpliga i den svåra situation som råder. Lunds universitet [medicinska fakulteten] och SUS i Lund har inlett ett samarbete runt detta, och just nu skissar vi på om vi kan göra något liknande. Allt beror på hur situationen utvecklar sig. Det primära är förstås också att våra studenter kan fullgöra sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU, och därmed komma ut och bidra till den viktiga kompetensförsörjningen i vården, förklarar Petra.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>