Primärvården är framtidens vård – det är den som ska möta patienterna i allt större utsträckning.
Nya arbetssätt och digitala lösningar behövs, säger Anneli Utas, ny verksamhetschef för Tiohundras vårdcentraler.
Anneli Utas är i dag enhetschef för barn- och ungdomsmedicinska mottagningen på Norrtälje sjukhus. Hon är utbildad specialistsjuksköterska inom anestesi och har lång chefserfarenhet.
I augusti flyttar hon två trappor upp i gamla sjukhuset och får ett större arbetsområde, inte minst geografiskt, när hon tar över huvudansvaret för primärvården i Tiohundra med vårdcentraler från Hallstavik i norr till Bergshamra i söder.
– Det är ett spännande och inspirerande uppdrag. En välfungerande primärvård kommer att bli allt viktigare. Därför behöver vi tänka nytt och utveckla våra vårdcentraler ytterligare, säger Anneli Utas.
Idéer råder det ingen brist på hos medarbetarna vid Tiohundras sex vårdcentraler, det är hon säker på.
– Flera effektiva och patientsäkra processer har tagits fram, till exempel för KOL och hjärtsvikt, i samverkan med patienter och intresseföreningar. Även när det gäller digitalisering har vi flera spännande projekt på gång, som vård online och den digitala triageringen på Norrtälje södra vårdcentrals lättakut.
Bättre egenvård för kroniskt sjuka
Anneli Utas hoppas också mycket på den nya tekniken som möjliggörare av en bättre egenvård för kroniskt sjuka – bra för alla parter och främst för patienterna som kan slippa frekventa sjukvårdsbesök.
– Här har primärvården förstås en viktig roll att spela, och i Tiohundra har vi särskilt goda möjligheter till utveckling i och med den nära samverkan som finns mellan våra olika verksamheter. Likaså när det gäller det hälsoförebyggande arbetet, här kan vi jobba mycket ihop med övriga aktörer i Norrtäljemodellen, ett arbete som redan inletts. Det behöver bli lättare att hitta rätt vårdform, inte minst för unga med psykisk ohälsa.
Behålla och rekrytera medarbetare
Kompetensförsörjningen blir en av utmaningarna att ta sig an när Anneli Utas blir verksamhetschef i slutet av sommaren.
– Det gäller att både behålla och rekrytera. För att lyckas behöver vi blir så bra att vi kan sticka ut och locka till oss nya medarbetare som vill jobba hos oss och kanske till och med flytta hit, säger gotlänningen som varit Roslagen trogen sedan 90-talet.
– Jag vill gärna bo nära vatten och trivs här. Norrtälje är en lagom stor stad.