Hem HÄLSA ICA och Barndiabetesfonden krossar myter om kost, hälsa och typ 1-diabetes med nya boken ”Himla gott, himla bra”

ICA och Barndiabetesfonden krossar myter om kost, hälsa och typ 1-diabetes med nya boken ”Himla gott, himla bra”

Publicerat av: Redaktionen

Genom en ny utbildningssatsning tillsammans med ICA Stiftelsen vill Barndiabetesfonden lära barn och unga att förstå sambanden mellan kost och hälsa.

ICA och Barndiabetesfonden krossar myter om kost, hälsa och typ 1-diabetes med nya boken "Himla gott, himla bra" 3Boken Himla gott, himla bra väcker lusten att experimentera i köket för att ge barn och unga kunskap och inspiration till att vilja äta gott och bra.

Syftet med boken är att den ska inspirera barn och unga att äta gott och bra. Den faktaspäckade kokboken bjuder på ett 50-tal recept och en inspirerande introduktion till kost- och näringslära, men framförallt väcker den nyfikenhet och visar att bra mat är rolig och enkel att laga. Boken riktar sig till alla 10-15 åringar som har ett intresse av mat. Det är en bok som bör finnas i alla hem, där grunden för goda matvanor börjar.

– Mat spelar en viktig roll i våra liv. Maten är ett sätt att njuta, att umgås med familj och vänner. Vad vi äter har också stor betydelse för hur vi mår. Detta är viktigt för alla människor att förstå, men ett måste för de barn och unga som lever med typ 1-diabetes. Forskningen har hittills inte funnit något samband mellan matvanor, livsstil och uppkomsten av typ 1-diabetes. Det finns även många myter kring vad man får och inte får äta, därför lanserar vi denna bok som ska krossa dessa myter och utbilda om sjukdomensäger Karolina Janson, initiativtagare och författare av boken.

Boken ingår i ett utbildningspaket för landets skolor. Utbildningssatsningen som är finansierad av ICA Stiftelsen har ett tydligt mål – att krossa myter kring typ 1-diabetes som är kopplade till mat.

Typ 1-diabetes drabbar 900 barn i Sverige varje år. Ingen botas och man vet inte varför närmare tre barn, och lika många vuxna drabbas varje dag. Trots det möts många barn och unga med sjukdomen av fördomar kopplade till mat. Därför har Barndiabetesfonden och ICA Stiftelsen gått samman i ett utbildningsinitiativ för att sprida kunskap och krossa myter kring sjukdomen. Initiativet riktar sig till barn och unga med information till skolor för att utbilda om kost, hälsa och vad typ 1-diabetes innebär.

– Varje dag får nära tre barn typ 1-diabetes i Sverige, vilket gör den till den vanligaste livshotande och obotliga sjukdomen som drabbar barn och unga. Trots det är kunskapen om sjukdomen väldigt låg. Därför vill vi lära ut om sjukdomen i tidig ålder för att förändra bilden av typ 1-diabetes. Genom att öka kunskapen kan vi förbättra situationen för drabbade familjer och generera mer medel till den viktiga forskningen för att besegra typ 1-diabetes, säger Åsa Soelberg, Generalsekreterare Barndiabetesfonden.

Orsaken till typ 1-diabetes är okänd, men forskning säger att kosten är en viktig del av behandlingen. Därför krävs att en person med typ 1-diabetes har stor medvetenhet och kunskap om hur maten påverkar både blodsocker och hälsa för att kunna hantera egenvården av sjukdomen. Boken kommer därför delas ut gratis till barn och unga på diabetesmottagningar i landet. Himla gott, himla bra kommer säljas i bokhandeln from 19 juli där överskottet från försäljningen går till Barndiabetesfonden och forskning kring typ 1-diabetes.

Boken bygger på vetenskaplig forskning och är ett samarbete med läkare och dietister vid bland annat Astrid Lindgrens barnsjukhus. Recepten baseras på Livsmedelsverkets riktlinjer och de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>