Hem NYHETER Stabilt med material inför sommaren

Stabilt med material inför sommaren

Publicerat av: Redaktionen

Plasthandskar, andningsmasker, skyddsvisir och förkläden.

Stabilt med material inför sommaren 3Under hela covid-19-pandemin har Region Skåne klarat materialförsörjningen av skyddsmaterial för att utföra sitt uppdrag. Inför sommaren är materialläget stabilt men det är viktigt att användningen sker med försiktighet.

– För skyddsmaterial är tillgången god utifrån aktuellt covid-läge. Vår inköpsorganisation har lyckats få hem de volymer vi behövt och vi har alla hanterat den begränsade tillgången på ett effektivt och klokt sätt, säger Kristin Olsson, Region Skånes koordinator för materialförsörjning under pandemin.

Det finns volymer som är reserveradeför att hantera behov som kan uppstå om antalet sjuka plötsligt skulle öka. Inköpschef Ingrid Bergman säger att flera stora leveranser nyligen kommit till Region Skåne och att fler är på ingång.
– Utifrån den skyddsutrustning som finns och som är på väg in har Region Skåne en stabil tillgång baserat på dagens situation.

Stora leveranser

Nyligen levererades 750 000 munskydd från Asien och i mitten av juli kommer ytterligare 750 000. Region Skåne tog också nyligen emot 350 000 skyddsrockar och 400 000 förkläden.

En anledning till att läget nu ser stabilare ut är att regionerna samarbetar och stöttar varandra. Region Skåne har heller inte upplevt de toppar med många sjuka samtidigt som exempelvis Stockholm gjort. Men situationen kan ändras snabbt, beroende på smittspridningsläget.
– Ändras förutsättningarna så kan vi snabbt ha ett annat läge att förhålla oss till. Vi är i en krissituation och vi måste vara fortsatt försiktiga gällande material, säger Kristin Olsson.

Bättre tillgång till läkemedel

På grund av pandemin har efterfrågan på många läkemedel och vätskor ökat kraftigt internationellt. Tillgången till läkemedlet propofol, som man söver patienter med, har varit kritiskt under våren. Preparatet har ransonerats nationellt och enbart fått användas till patienter i intensivvård. Nu finns utökad tillgång och därmed möjlighet till breddad användning.
– Oron över läkemedelstillgången på den europeiska marknaden har nu minskat i takt med att antal fall av covid-19 minskat i Europa. Region Skåne har kunnat säkra tillgången på läkemedel genom ett intensifierat sortiments-, inköps- och analysarbete dels regionalt, dels via nationellt samarbete med andra regioner. I de fall exportrestriktioner eller restsituationer uppkommit, har tillgången säkrats med inköp av andra tillgängliga alternativ, säger Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne.

Fyra procent positiva i självtest
I fredags började Region Skåne med självtest för covid-19.
Första dagen var det 521 personer som beställde självtest på 1177.se och 437 av dessa lämnades in på apotek. Av de som lämnade in var fyra procent positiva. Sex procent av proverna gick inte gick att bedöma och kommer att analyseras om.
Alla med ett positivt test kommer att kontaktas av Region Skånes smittspårningsenhet som kommer att berätta vilka förhållningsregler som gäller och tillsammans börjar man smittspårning. Region Skåne har kapacitet för 1 500 självtester per dygn.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>