iCellate satsar på prostatacancerscreening via blodprov i ny studie
Hem NYHETERCANCERVÅRD iCellate Medical AB satsar på prostatacancerscreening via blodprov i ny studie

iCellate Medical AB satsar på prostatacancerscreening via blodprov i ny studie

Publicerat av: Redaktionen

iCellate Medical AB, ett svenskt cancerdiagnostikföretag kan idag meddela att man tagit emot det första patientprovet i företagets första kliniska studie inom prostatacancer.

Studien lägger grund till det iCellate hoppas skall bli ett nytt screeningtest.

Studien genomförs på Mälarsjukhuset i Eskilstuna i samarbete med iCellate Medical AB – ett svenskt life science-bolag. Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och står för flest cancerrelaterade dödsfall hos män. Initiativtagarnas förhoppning är att med blodprov och avancerad sekvenseringsteknik lägga grunden för nya metoder att upptäcka prostatacancer på ett tidigt stadium, skilja på aggressiva och godartade tumörer samt identifiera den bästa möjliga behandlingen för varje individ. Själva testet, CellMate®, går ut på att både hitta och karakterisera s.k. cirkulerande tumörceller (CTC) ur ett blodprov.

”Det är mycket glädjande att vi nu kan starta denna studie för att utvidga klinisk användning av liquid biopsy teknologin och vår produkt CellMate®. Den här studien är det första steget på vägen till tidig upptäckt och individanpassad behandlingsvägledning för prostatacancer-patienter” säger Åsa Rosenquist, forskning och utvecklingschef på iCellate.

Studiens primära syfte är att undersöka sambandet mellan patienter med låg-, mellan- och högrisk för prostatacancer och förekomsten av cirkulerande tumörceller (CTC). Målsättningen är att 40 individer skall inkluderas, uppdelade på fyra grupper. 30 individer med olika risknivå för prostatacancer och 10 individer från en frisk kontrollgrupp. Ett sekundärt mål är att upptäcka och karakterisera biomarkörerna ARV7 och PSMA.

iCellate satsar på prostatacancerscreening via blodprov i ny studie

iCellates CellMate-team (fr vänster): Sabina Botic, Emelie Berglund, Linda Adlerz, Helena Silva Cascales och Cecilia Smedberg.

Det finns flertalet intressanta initiativ på gång inom prostatacancer både för att identifiera sjukdomen tidigt och för att klassificera sjukdomen efter aggressivitet, men hittills har inget test varit tillräckligt effektivt och heller inte ekonomiskt försvarbart för att övertyga Socialstyrelsen att etablera ett nationellt screeningprogram. Fortfarande är PSA-testet (Prostata Specifikt Antigen) den standard som sjukvården använder för att testa och klassificera män med prostatacancer, trots att risken för falskt positiva svar är stor.

Jämfört med andra screeninginitiativ som använder sig av MR och vävnadsbiopsier är CellMate® ett minimalt invasivt och kostnadseffektivt alternativ. Hög specificitet minskar risken för överdiagnostik och överbehandling.

Ninos Oussi, överläkare på kliniken för kirurgi och urologi på Mälarsjukhuset och kliniskt ansvarig för studien, säger ”Förhoppningen är att studien kan påvisa fördelarna med användning av CTC och därmed bli en del av den rutinmässiga utredningen av patienter i vården. Teoretiskt sätt bör en cirkulerande tumörcell vara en ideal kandidat för att klassificera tumörens malignitet och ursprung.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>