Alliansen vill göra det enklare för patienter att bedöma hudförändringar
Hem APP Alliansen för Skåne vill göra det enklare för patienter att bedöma hudförändringar

Alliansen för Skåne vill göra det enklare för patienter att bedöma hudförändringar

Publicerat av: Redaktionen

På kommande hälso- och sjukvårdsnämnd presenterar Allians för Skåne ett förslag om att införa en tillfällig ersättning till den specialiserade vården för ”teledermatoskopi”.

Det betyder enkelt förklarat att patient, vårdcentral och specialistläkare på sjukhusen får tillgång till en ”app” och programvara där man kan bedöma hudförändringar och vissa sår på distans, via telefonen.

Efter testperioden ska metoden ingå i vårdval hud och vara brett tillgänglig.

Alliansen vill göra det enklare för patienter att bedöma hudförändringar

Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer enligt förslaget finansiera införandet med 5 830 000 kronor och samtidigt ge Hälso- och sjukvårdsdirektören uppdrag att titta på om motsvarande metod kan användas i andra vårdområden.

– Det är fantastiskt att ny teknik kan skapa så många fördelar. Metoden att bedöma hudförändringar och sår på distans är en pusselbit i att knyta ihop den nära vården med den specialiserade vården på patienternas villkor.

Därför är det en självklar investering för oss, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Metoden innebär också förändrade arbetssätt, där patienten i lämpliga fall kan få en bedömning av specialist redan vid sitt besök på vårdcentralen. Det innebär att vården blir både tryggare och effektivare, till exempel kan remisser vidare bli färre och bedömningarna ske mycket snabbare. För patienten kan det innebära att man inte behöver onödiga besök och väntetider för ytterligare bedömningar.

– Jag ser stora vinster med att införa nya metoder som denna på många ställen i vården, allt eftersom teknik och kunskap utvecklas. Inte bara blir det bättre kvalitet för den enskilde som inte behöver åka lika många gånger till läkarbesök, det blir också ett led i att korta väntetiderna för alla, avslutar Anna Mannfalk (M), regionråd och förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>