Hem NYHETER JU-forskning ska minska smittspridningen av Covid-19

JU-forskning ska minska smittspridningen av Covid-19

Publicerat av: Redaktionen

Sveriges Innovationsmyndighet Vinnova bidrar med cirka en miljon kronor till forskningsprojektet Crowd Mapper på Tekniska Högskolan (JTH), vid Jönköping University (JU).

JU-forskning ska minska smittspridningen av Covid-19 2

Beril Sirmacek, forskare på Tekniska Högskolan i Jönköping, betonar att hon och hennes kollegor i Crowd Mapper-teamet är angelägna om att tillföra deras vetenskapliga expertis för att minska smittspridningen av Covid-19 inte bara i Sverige.

Projektet syftar till att minska smittspridningen av Covid-19-pandemin och utvecklas i nära samarbete med Jönköpingsföretaget ROL Ergo.

Crowd Mapper ska ta fram ett system för att positionera människors densitet och om möjligt styra deras rörelsemönster. Det kommer att vara ett integritetsbevarande verktyg för att övervaka och hantera de sociala distanseringsreglerna för att minska effekterna av Covid-19-pandemin.

Systemet använder omgivande sensorer för att kartlägga trängseln i köpcentrum, skolor, bibliotek eller andra byggnader där många människor vanligen vistas. Detta för att anläggningarna ska kunna hållas öppna i en mer kontrollerad form utan att säkerheten försämras och för att undvika stora ekonomiska förluster. Går det att observera en regelbundenhet i trängseln kan tidtabeller om det upprättas och realtidsuppgifter läggas ut på internet.

– Vi har hört att Crowd Mapper kan vara till stor hjälp i många inomhusområden och hoppas därigenom kunna bromsa spridningen av corona och andra infektioner, säger Beril Sirmacek, universitetslektor på JTH, som kommer att lägga ned mest tid i projektet.

Hon understryker att Crowd Mapper-teamet består av såväl akademisk som industriell expertis.

– Som en teknisk högskola är vi angelägna om att tillföra vår vetenskapliga expertis för att minska smittspridningen inte bara i Sverige, utan även globalt, säger Beril Sirmacek.

Robin Kochauf på ROL Ergo säger att Crowd Mapper ett sätt för ROL Ergo att möta deras kunders önskemål om en säker miljö för anställda och kunder.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>