16 miljoner till cancerforskning vid Linköpings universitet
Hem NYHETER 16 miljoner till cancerforskning vid Linköpings universitet

16 miljoner till cancerforskning vid Linköpings universitet

Publicerat av: Redaktionen

Igår beslutade Cancerfondens forskningsnämnd att ge 16 miljoner kronor till den mest framstående cancerforskningen vid Linköpings universitet.

16 miljoner till cancerforskning vid Linköpings universitet 1

Marcus Bendtsen, forskare vid Linköpings universitet som leder projektet

En av forskarna som får ta del av pengarna är Marcus Bendtsen som utvecklar nya metoder för att hjälpa människor att förändra levnadsvanor.

Projektet som leds av Marcus Bendtsen finansieras med 2,4 miljoner kronor under tre år. Målet är att utvärdera ett stöd för förändring av levnadsvanor via mobiltelefon. En studie handlar om att förebygga cancer och friska personer kommer att ingå i den. I en annan del av projektet ska cancerpatienter kunna använda stödet för att ändra levnadsvanor och på så sätt förbereda sig inför kirurgi.

Forskning visar att en tredjedel av all cancer kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor. Många känner till att risken att få cancer kan minska med hjälp av goda levnadsvanor. Men det kan ändå vara svårt att göra livsstilsförändringar.

– På lång sikt hoppas vi att forskningen leder till färre cancerfall i Sverige och att de som ändå måste behandlas för cancer är starka nog att orka med behandlingen, säger Marcus Bendtsen, forskare vid Linköpings universitet som leder projektet.

Rekordutdelning: Forskningsnämnden beslutade igår om att dela ut 709 miljoner kronor till svensk cancerforskning fördelat på elva lärosäten runt om i landet. Sammanlagt i år har Cancerfonden fattat beslut om att dela ut 799 miljoner kronor till svensk cancerforskning. Det är det största beloppet någonsin från Cancerfonden.

– Pengarna kommer uteslutande från det svenska folkets givarvilja och deras gåvor, och det känns fantastiskt att vi kan dela ut en sådan otroligt stor summa till cancerforskningen under ett år som har kantats av så mycket turbulens och osäkerhet, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden

16 miljoner till cancerforskning vid Linköpings universitet 2

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Cancerfonden

Utses i nationell konkurrens

Vid urvalsprocessen av de projekt som får finansiering låter Cancerfonden alla forskningsprojekt konkurrera med varandra oberoende av cancerform och forskningsmetod. Cancerfondens forskningsnämnd bedömer vilka projekt som har störst chans att nå framgångsrika resultat och finansieringen fördelas till de projekt som har störst möjlighet att bidra till att besegra cancer. Anslagsutdelningen som sker i november varje år är Cancerfondens största utdelning.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>