Kontigo Care etablerar ny digital biomarkör
Hem NYHETER Kontigo Care etablerar ny digital biomarkör

Kontigo Care etablerar ny digital biomarkör

Publicerat av: Redaktionen

Kontigo Care AB (”Kontigo Care” och/eller ”Bolaget”) informerar idag om att Bolaget som ett resultat av den kliniska studie som Bolaget genomfört under åren 2015-2018 i samarbete med Akademiska sjukhuset i Uppsala och Nämndemansgården, etablerat en ny patentsökt digital biomarkör för vård av alkoholberoende: Maximum Time Between Tests (MTBT).

Kontigo Care etablerar ny digital biomarkör 2Den digitala biomarkören MTBT har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Alcohol and Alcoholism i artikeln Maximum Time Between Tests: A Digital Biomarker to Detect Therapy Compliance and Assess Schedule Quality in Measurement-Based eHealth Systems for Alcohol Use Disorder. Ett citat från publikationen är:

”The time-based digital biomarker ”maximum time between tests” described here has the potential to become a generally useful metric for all scheduled measurement-based eHealth systems to monitor test behaviour and compliance, factors important for ”dosing” of eHealth systems and for early prediction and interventions of lapse/relapse.”

MTBT kommer tillsammans med Kontigo Cares digitala biomarkör AMI (Addiction Monitoring Index) att utgöra en integrerad del av Previct som möjliggör att återfall tidigare kan identifieras. MTBT kan troligen även vara användbar i andra eHälso-applikationer där schemaläggning av tester och liknande ingår.

Om digitala biomarkörer och MTBT

Traditionella biomarkörer är en i läkemedels- och hälsosektorn vanlig mätbar indikator för ett biologiskt tillstånd. På senare tid har digitala biomarkörer tillkommit och de definieras som objektiv och kvantifierbar fysiologisk och beteendemässig data som på ett kliniskt och meningsfullt sätt samlas in och mäts med hjälp av digital apparatur, vare sig apparaturen är bärbar, implanterad eller oralt intagen. Digitala biomarkörer ger möjlighet att på ett effektivt sätt omvandla en stor mängd realtidsdata om individen till en informativ och snabb insikt om individens hälsotillstånd.

För att vanliga mediciner ska ge avsedd effekt behöver de doseras rätt (mängd aktiv substans, beredningsform, antal gånger/dag) och också ofta följas upp genom provtagning av biomarkörer. För effektiv dosering av eHälsa behöver istället testscheman väljas och tillfrisknandeförlopp monitoreras kontinuerligt med hjälp av digitala biomarkörer. Med hjälp av MTBT identifieras tidsglidningar inom testfönster och effekten av överhoppade tester. Inom vård av alkoholberoende kan MTBT användas som ett verktyg för att dagligen identifiera förstadier till dolt drickande och möjliggöra tidig intervention och val av rätt behandlingsmetod som stämmer överens med tillfrisknandestatus hos patienten. MTBT korrelerar med de traditionella biomarkörerna fosfatidyletanol (PEth) och kolhydratfattig transferrin (CDT), samt med självrapporterade data om mönstret i alkoholkonsumtion. Några av fördelarna med Kontigo Cares digitala biomarkörer MTBT och AMI är de goda kopplingarna till sjukdomsförloppet och att resultaten kan mätas i realtid. Detta kan jämföras med konventionella biomarkörer och självrapportering där informationen är fördröjd i veckor och ibland även är felaktig.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>