Hem NYHETERCANCERVÅRD Kortare väntetider vid huvud- och halscancer genom samverkan mellan Folktandvården och sjukvården

Kortare väntetider vid huvud- och halscancer genom samverkan mellan Folktandvården och sjukvården

Publicerat av: Redaktionen

Väntetiderna för patienter med huvud- och halscancer som ska strålbehandlas har minskat efter ökad samverkan mellan Folktandvården Stockholm och cancervården.

Kortare väntetider vid huvud- och halscancer genom samverkan mellan Folktandvården och sjukvården 2

Martin Ljungberg, övertandläkare, specialist i orofacial medicin och klinikchef för Folktandvården Stockholms kliniker på Karolinska Solna och Södersjukhuset, tillsammans med sjukhustandläkare Larisa Birger.

– Det är mycket glädjande att vi på Folktandvården tillsammans med kollegor inom sjukvården skapat smidigare flöden och lyckats korta väntetiderna för patienter med huvud- och halscancer, säger Martin Ljungberg, chef för Folktandvårdens kliniker på Karolinska Solna och Södersjukhuset.

Varje år får cirka 350 personer i Stockholmsregionen huvud- eller halscancer. Många av dessa får strålbehandling.

Behandlingen är komplicerad och kräver att många vårdaktörer samarbetar för att behandlingen snabbt ska kunna påbörjas.

Därför startade Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland våren 2018 ett projekt för att förbättra processen från beslut om behandling till start av strålbehandling.

Tandvården viktig aktör vid cancer i huvud och hals

I projektet har Folktandvården Stockholm medverkat, då tandvården spelar en viktig roll inför strålbehandling. På Folktandvården Stockholms kliniker på Karolinska Solna och Södersjukhuset gör man infektionsutredningar och sanering inför planerad behandling. Syftet är att ta bort infektioner i munhålan så att dessa inte försämrar resultatet av behandlingen, och att minska risken för komplikationer.

Kortare väntetider efter förbättringsprojekt

Kortare väntetider vid huvud- och halscancer genom samverkan mellan Folktandvården och sjukvården 3

Exempel från den nya remissen, som minskar risken för fel och förseningar.

Ett av målen med förbättringsprojektet var att korta väntetiderna till strålbehandling för patienter med huvud-halscancer, räknat från den multidisciplinära konferens där nya fall diskuteras av en tvärprofessionell grupp med specialistläkare, tandläkare och övriga medarbetare involverade i behandlingen. Tack vare den samlade, breda kompetensen kan man snabbt fastställa behandlingsmetoden för patienten. I det nationella standardiserade vårdförloppet är målet max 20 dagar från beslut om behandling till start av strålbehandling. Du kan läsa mer om det standardiserade vårdförloppet längre ned på sidan.

  • 2017, året innan projektet startade nåddes målet om 20 dagar från beslut om behandling till start av strålbehandling i 19 procent av fallen.
  • Under 2018-2019 nåddes målet i 56 procent av fallen.
  • Efter genomförd flytt av strålbehandlingsavdelningen till Nya Karolinska Solna nås målet nu i 95 procent av fallen.

Förbättrade remisser ökar säkerheten och sparar tid

Samtidigt med arbetet att korta väntetiderna genomförde Folktandvården Stockholm tillsammans med onkologiska kliniken på Karolinska Solna också kvalitetsprojektet ”kalibrering av strålfält”. Remissen till tandvården skrivs av läkaren innan det verkliga strålfältet är klart och tidigare ritade läkare in strålfälten för hand i remissen. För att förenkla för läkaren och minska risken för fel gick projektet igenom dosplaner för många diagnoser och översatte de verkliga strålfälten till färdiga markeringar på remissen. Det ökar patientsäkerheten och sparar tid.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>