Hem NYHETER Många söker inte hjälp för barns sängvätning

Många söker inte hjälp för barns sängvätning

Publicerat av: Redaktionen

Många barn har problem med sängvätning upp i skolåldern. Netdoktors undersökning bland över 800 föräldrar till barn som kissar i sängen visar att endast sex av tio familjer hade sökt hjälp av vården.

Många söker inte hjälp för barns sängvätning 3I varje skolklass finns ett eller flera barn som har problem med sängvätning, enures. Tillståndet drabbar 5-10 procent av alla lågstadiebarn och en del barn har enures upp i tonåren. Idag är enures ett vanligt folkhälsoproblem hos barn i Sverige.

Tryggve Nevéus, barnläkare vid njur- och urinvägsenheten, Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala och Netdoktors medicinska expert, menar att fler föräldrar borde söka hjälp av vården för sitt barn, men också att sjukvården måste bli mer uppmärksam kring enures:

– Det är vanligt att föräldrar utgår ifrån att nattkissandet går över av sig självt, och föräldrar som söker hjälp av vården möts ibland också av det svaret. Men så är det inte för alla. Faktum är att en obehandlad enures kan leda till psykologiska problem för barnet. Men det kanske viktigaste är att föräldrar inte skuldbelägger barnet, eftersom det istället riskerar att förvärra problemet, säger Trygge Nevéus.

Netdoktor har genomfört en undersökning bland 800 föräldrar till barn som regelbundet kissar i sängen. De flesta barn var i åldern 6-9 år, cirka 20 procent var 10-12 år och vissa barn var tonåringar. Tre av fyra barn i undersökningen var pojkar.

Omkring fyra av tio barn kissade i sängen minst en gång per natt och lika många flera gånger i veckan. Men trots att besvären var frekventa hade över 40 procent av familjerna inte sökt hjälp av sjukvården, oftast av skälet att man tänker sig att barnen växer ifrån nattkissandet.

– Det finns bra hjälp och behandling att få som hjälper barnet att bli av med sin enures. De kan få livsstilsråd såsom basala ”kissråd” från fem års ålder och aktiv terapi i form av enureslarm eller tablettbehandling efter att ha fyllt sex år, säger Tryggve Nevéus.

Vad som orsakar enures är fortfarande delvis okänt. Det finns dock en ärftlig faktor vid enures, vilket även Netdoktors undersökning bekräftar. Två av tio föräldrar hade själv haft problem med sängvätning som barn.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>