Vi kallar dem hjältar – de som dagligen sliter inom vård och omsorg för sjuka och äldre.
Verksamheter som leds av chefer som ofta har omöjliga uppdrag, tuffa arbetsmiljöer och stora personalgrupper. Omsättningen av chefer inom vården är hög, alltför hög. Samtidigt är behovet av både medarbetare och chefer inom vård- och omsorgssektorn stor. Sveriges kommuner och regioner (SKR) uppskattade år 2018 att det behöver rekryteras drygt 28 000 chefer fram till år 2026.
Nyckeltalsinstutet i samarbete med Mgruppen bjuder in till ett webinar för att diskutera samt ta del av en studie kring det faktum att nästan var fjärde enhetschef lämnar sin befattning inom loppet av två år. Detta medför inte bara stora kostnader, utan skapar också turbulens i både verksamheter och för medarbetare. Men vilka faktorer är det som leder till beslutet att lämna sitt uppdrag som vårdenhetschef?
Det har Hampus Jendle och Andreas Nilsson vid Linköpings universitet undersökt i studien ”Chefer vid vägs ände” genom att intervjua chefer som har lämnat sina uppdrag.
Under webinaret får du
- ta del av resultaten från deras studie
- lyssna till erfarenheter från verksamma chefer inom vården
- insyn i vilka ekonomiska konsekvenser det innebär att driva verksamheter med hög personalomsättning
På plats med Hampus Jendle och Andreas Nilsson finner vi Tina Ekström, Anders Johrén, Henrik Frohm, Jenny Wibacke, Ann-Sophie Holgersson som under ledning av moderator Anki Udd försöker finna svaren på hur kunde det bli så här illa. Och varför det inte sker förändringar till det bättre.