KRY och LloydsApotek i samarbete för att bygga en helt ny infrastruktur för primärvård
Hem NYHETER KRY och LloydsApotek i samarbete för att bygga en helt ny infrastruktur för primärvård

KRY och LloydsApotek i samarbete för att bygga en helt ny infrastruktur för primärvård

Publicerat av: Redaktionen

Vårdgivaren KRY och LloydsApotek apotek inleder ett samarbete där KRYs patienter kan ta prover på utvalda LloydsApotek.

KRY och LloydsApotek i samarbete för att bygga en helt ny infrastruktur för primärvård 2Proverna analyseras på 15 minuter och patienten får sedan via KRYs app besked om eventuella åtgärder eller behandlingar.

– Vi vill att vården ska komma så nära patienten som möjligt. Genom det här samarbetet möjliggör vi att upp till 60 procent av alla primärvårdsbesök kan utföras utan att besöka en vårdcentral, säger Livia Holm, Sverigechef på KRY.

De prover som till en början kan tas på LloydsApotek är:

  • Hb – Hemoglobinprov (blodvärde) för att undersöka eventuell blodbrist
  • Glukos – Blodsockerprov för att undersöka om det finns risk för diabetes
  • HbA1c – Långtidssockerprov för diabeteskontroll
  • CRP – Ett prov som används för att undersöka om det finns en infektion eller en inflammation i kroppen.
  • Lipidpanel – ett prov som visar den totala kolestorolnivån
  • Strep A – Ett prov för att avgöra om halsfluss är orsakad av streptokocker
  • Blodtrycksmätning
  • Kroppstemperaturmätning – för att kontrollera om du har feber

Provtagningen kommer att kunna utföras under LloydsApoteks öppettider vilket innebär en avsevärt större tillgänglighet än på vårdcentraler och labbcenter.

– I och med detta steg utvecklar vi LloydsApoteks roll i vårdkedjan. Genom vår närvaro och tillgänglighet runt om i landet så kan vi tillföra mycket för att korta köer och underlätta för patienter i behov av vård, säger Fredrik Lindblad, Digital direktör på LloydsApotek.

– Kombinationen av KRYs lösning för digital vård och den fysiska tillgänglighet som LloydsApotek tillhandahåller skapar en helt ny infrastruktur för primärvård i Sverige, avslutar Livia Holm.

Så här funkar det
Beroende på vilket medicinskt problem du har kan en läkare på KRY ordinera en provtagning. Som patient kan du då gå till något av de utvalda LloydsApoteken och ta provet. En provtagningsremiss kommer att ha skickats elektroniskt från behandlande läkare till apoteket (val av provtagningsenhet bestäms av patienten). När provet är analyserat kontaktas patienten av sin läkare via ett säkert meddelande i KRY-appens inbox eller via telefon för besked om provresultat samt eventuell uppföljning och ordination av läkemedel vid behov. Recept på läkemedel skickas elektroniskt och finns tillgängligt för uthämtning på valfritt apotek.

Samarbetet kommer att starta på tre apotek i södra Sverige för att sedan successivt rullas ut till fler LloydsApotek.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>