Landstinget menar att deras konsultkostnader i fjol låg på strax under en miljard. Miljöpartiet kan visa att den verkliga siffran är på över tre miljarder kronor
-Moderaterna måste sluta mörka och lägga korten på bordet när det gäller konsultkostnaderna, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare i landstinget.
På dagens landstingsfullmäktige kräver Miljöpartiets gruppledare Tomas Eriksson svar av det moderata landstingsrådet Irene Svenonius om landstingets konsultkostnader. Det beror på att
Miljöpartiet kan visa att de verkliga kostnaderna inte alls är 962 miljoner kronor som landstinget hävdar utan 3,2 miljarder kronor.
-Vår granskning visar att landstinget systematiskt mörkar de verkliga konsultkostnaderna för att snygga till siffrorna. Vi undrar om detta görs på uppdrag av Alliansen eller om det är så att de helt enkelt inte har kontroll över konsultkostnaderna, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare i landstinget.
Den stora skillnaden mellan de siffror landstinget anger och de verkliga konsultkostnaderna beror på att landstinget från och med 2016 omdefiniera vad som räknas som konsultkostnad. Till exempel räknas det bara som konsultkostnad när man anlitar konsulter som jobbar i landstingets lokaler. Konsulter som jobbar från eget kontor räknas som köp av tjänst. Det här gör också att det ser ut som att konsultkostnaderna sjönk i fjol jämfört med året innan då konsultkostnaderna låg på strax under två miljarder.
– Moderaterna måste lägga korten på bordet och redovisa alla konsultkostnader. Vi vet att det finns mycket pengar att spara genom att skära ner på konsulter. Landstinget behöver fler sjuksköterskor och bussar, inte fler IT-konsulter, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare i Stockholms läns landsting
Det mest allvarliga är att konsultkostnader på över 1,6 miljarder för konsulter som jobbar inom trafikinvesteringarna inte alls har redovisats tidigare.
– Ska vi stopp på miljardrullningen på konsulter måste moderaterna skaffa en strategi för hur landstinget kan stärka den egna kompetensen när det gäller allt från projektledare till IT-experter. Vi ser nu hur dyrt och sårbart det är att inte ha egen kompetens på dessa område, säger Tomas Eriksson.
Fakta kring landstingets konsultkostnader:
- 2015 uppgav landstinget att den totala konsultkostnaden var 1 949 miljoner kronor. 2016 sägs kostnaderna vara 962 miljoner kronor.
- Mellan åren 2015 och 2016 ändrades sättet konsultkostnader redovisades på. Två konton togs bort: “IT-tjänster” och “Diverse övriga tjänster”. Det gör det svårt att jämföra konsultkostnaderna mellan åren.
- Definitionen av “IT-tjänster” innebär att den konsult som anlitas sitter på annan plats än landstinget, till skillnad från vanliga konsulter som sitter på plats på landstinget. Kostnaden för IT-tjänster landade 2016 på 600 miljoner kronor. En kostnad som inte längre finns med i sammanställningen.
- Kontot “Diverse övriga tjänster” har aldrig varit ett renodlat konsultkonto. Men enligt uppgifter från förvaltningen i december 2016 gömmer sig en hel del konsultkostnader där, varför de förut tog med detta konto i sammanställningen. I oktober 2016 låg dessa kostnader på 556 miljoner kronor. Denna summa finns inte heller med i sammanställningen.
- De konsulter som jobbar i kollektivtrafikinvesteringsprojekt har aldrig räknats med när landstinget sammanställer konsultkostnader. Landstinget har ett avtal med ett konsultmäklarbolag kallat Zerochaos. 2016 köpte förvaltningen konsulttjänster av bolaget för hela 1,6 miljarder.
- Om man adderar landstingets egen sammanställning på totala konsultkostnader 962 miljoner kronor + 600 miljoner kronor för IT-tjänster samt konsultmäklaravtalet med Zero Chaos på 1,6 miljarder kronor låg landstingets totala kostnader för konsulter 2016 på 3,2 miljarder kronor. (Då är inte posten “diverse övriga tjänster” medräknad).