Långa väntetider när många söker vård samtidigt
Hem HÄLSA Långa väntetider när många söker vård samtidigt

Långa väntetider när många söker vård samtidigt

Många söker just nu vård på de skånska sjukhusen.

Publicerat av: Redaktionen

Det innebär framförallt högt tryck på akutmottagningarna där väntetiderna kan bli väldigt långa. Många gånger får man snabbare och bättre hjälp om man i stället vänder sig till vårdcentralen eller 1177.

– Man ska inte tveka att söka vård om man är sjuk. I de flesta fall är det bäst att vända sig till sin vårdcentral, 1177.se eller 1177 på telefon för att få hjälp. Även kvälls- och helgmottagningarna är öppna över helgerna, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Flera skånska sjukhus har haft ovanligt många vårdsökande den senaste veckan. Framförallt har Helsingborgs lasarett haft ett väldigt ansträngt läge när många sökt sig till akutmottagningen där. Periodvis har det kommit dubbelt så många patienter som vanligt. Under tisdagseftermiddagen gick Helsingborgs lasarett därför upp förstärkningsläge – ett sätt att samla och förstärka vårdens resurser.

Men även andra sjukhus i Region Skåne befinner sig i en ansträngd situation och har svårt att bemanna då även medarbetare drabbas av sjukdom eller behöver vara hemma och passa sina barn som är sjuka. När många söker vård samtidigt innebär det att väntetiderna blir långa på akutmottagningarna. Men akutmottagningarna är främst till för de som behöver akutsjukvårdens resurser.

Långa väntetider när många söker vård samtidigt

– På akuten görs en medicinsk bedömning vilket innebär att man tar hand om de svårast sjuka först. Det innebär att väntetiderna kan bli väldigt långa för de som inte är svårt sjuka då det medicinska behovet avgör vilken vårdinsats som behövs.

Hur ska man tänka om man är sjuk och behöver söka sjukvård?

– Om det inte är väldigt akut tycker jag att man ska ringa till sin vårdcentral eller 1177 på telefon för att få råd. Om man är akut sjuk eller har skadat sig allvarligt ska man inte tveka att ringa 112, säger Pia Lundbom.

Så söker du vård i Skåne (1177.se)

Sök vård online – Primärvården Skåne (skane.se)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>