Lansering av forskningsprogram mot genusbaserad utsatthet i högskolan
Hem NYHETERFORSKNING Lansering av forskningsprogram mot genusbaserad utsatthet i högskolan

Lansering av forskningsprogram mot genusbaserad utsatthet i högskolan

Publicerat av: Redaktionen

I dag på den internationella kvinnodagen lanserar Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan och Malmö universitet ett samverkans- och forskningsprogram om genusbaserad utsatthet inom universitet och högskolor.

Lansering av forskningsprogram mot genusbaserad utsatthet i högskolan 2Bakgrunden är att det finns tydliga tecken på att problemet med sexuella trakasserier inom akademin är större än vad som vi tidigare känt till.

#metoo-uppropen visade på den utsatthet som finns inom universitets- och högskolesektorn och på behovet av en bättre studie- och arbetsmiljö. Vittnesmålen från #metoo bekräftas också av forskning som visar att problemet med sexuella trakasserier i akademin är omfattande. Den forskning som finns i Sverige och i övriga Norden är dock bristfällig och i delar inaktuell. Därför finns ett stort behov av ett nytt samverkans- och forskningsprogram som undersöker den genusbaserade utsattheten inom svenska universitet och högskolor.

Hur, var och när sker sexuella och andra trakasserier inom högskolan? Hur påverkas studie- och arbetsmiljön, för de utsatta och för andra inblandade? Samverkans- och forskningsprogrammet som lanseras i dag i samband med ett seminarium ska undersöka de situationer, beteenden och relationer som omger trakasserier i akademin och om dess konsekvenser för forskningens och utbildningens kvalitet.

Det är Karolinska Institutet, KTH och Malmö universitet som tagit initiativet till programmet.

– Med ett samlat grepp får vi aktuell kunskap om förekomsten och konsekvenserna av utsatthet och även hur de som utsätter andra ser på sina beteenden, säger Karin Dahlman-Wright, prorektor vid Karolinska Institutet.

Inom ramen för programmet planeras en nationell, sektorsövergripande prevalensstudie och specifika delundersökningar som tar hänsyn till lärosätenas olika förutsättningar. Studierna ska samordnas för att möjliggöra en kollektiv kunskap och en hållbar organisering kring frågor om utsatthet i akademin.

Seminariet inleds av ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans. Vetenskapsrådet presenterar en internationell forskningsöversikt om sexuella trakasserier i akademin. Universitets- och högskolerådet redovisar erfarenheter från sitt regeringsuppdrag på samma tema.

Mer information om seminariet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>