Många åtgärder kvarstår efter anpassade restriktioner
Pandemin utvecklas i rätt riktning då smittspridningen och antalet personer som behöver sjukhusvård för covid-19 minskar.
Över häften av den vuxna befolkningen har fått åtminstone en dos vaccin.
Detta har möjliggjort för regeringen att gå vidare med nästa steg planen för avveckling av restriktioner. Trots lättnader kvarstår dock många restriktioner enligt den tillfälliga covid-19-lagen. Detta finns att läsa om i veckans nationella lägesbild från länsstyrelsernas pandemitillsyn för vecka 25.
Från och med den 1 juli införs ytterligare höjda deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar vilket innebär att fler kan delta på bland annat kulturevenemang. Fler tillåts också att delta i demonstrationer, vid motionslopp och liknande idrottstävlingar. Regeringen har även beslutat om att höja det tillåtna deltagartaket i lokaler, utrymmen och områden som hyrs ut till privata sammankomster. Särskilda regler införs även för mässor.
– Trots att flera lättnader införs kvarstår många av de tidigare beslutade restriktionerna. Det är viktigt att komma ihåg att även om deltagartaken höjs från och med den 1 juli, måste arrangörer säkerställa att evenemanget kan genomföras på ett sådant sätt att trängsel undviks och vidta övriga smittskyddsåtgärder enligt den tillfälliga covid-19-lagen. De restriktioner som finns ska följas så länge de gäller och länsstyrelserna bedriver aktiv tillsyn av evenemang för att säkerställa efterlevnaden, säger Andreas Ekberg, handläggare i nationella samordningen för länsstyrelsernas pandemitillsyn vid Länsstyrelsen i Dalarnas län.
Insatser inför midsommar gav effekt
Inför midsommar genomförde länsstyrelserna omfattande kommunikationsinsatser och riktade informationsutskick både regionalt och nationellt.
Ett proaktivt tillsynsarbete har löpt under våren där länsstyrelserna kontaktat arrangörer som vanligtvis anordnar midsommarfiranden och informerat om vilka krav på åtgärder som ställs för att arrangera en allmän sammankomst eller offentlig tillställning.
– Vi kan konstatera att informationen har nått ut och att man följt vår vägledning och det känns självklart väldigt bra. Genom att länsstyrelserna, i ett tidigt skede, kontaktade arrangörer och hembygdsföreningar som anordnar midsommarfiranden och förde en dialog kring hur firandet kunde genomföras smittsäkert var det många som valde att ställa in och satsa på nästa år istället, avslutar Andreas Ekberg, Länsstyrelsen i Dalarnas län.
Ta del av den veckovisa nationella uppföljningen
Idag skickar Länsstyrelsen i Dalarnas län en nationell veckosammanställning av länsstyrelsernas tillsyn av den tillfälliga covid-19-lagen till Regeringskansliet.