Linköping först i Sverige med elcykelpool
Hem HÄLSA Linköping först i Sverige med elcykelpool

Linköping först i Sverige med elcykelpool

Publicerat av: Redaktionen

Som första kommun i Sverige är Linköping på gång med ett hyrsystem för elcyklar som gör det enkelt att ta sig runt i hela staden på ett miljövänligt sätt.

Linköping först i Sverige med elcykelpool 2På tisdag förväntas kommunstyrelsen besluta om att starta en elcykelpool. De första cyklarna är tänkt att finnas på plats under senhösten 2018. Fullt utbyggt kommer det att bestå av ungefär 200 elcyklar uppställda på ett 20-tal strategiskt belägna stationer.

Delningsekonomi är ett begrepp som får allt större betydelse och verkligen ligger i tiden. Arrangemang där man kan hyra, dela eller låna saker istället för att själv äga dem, bidrar till en mer hållbar samhällsutveckling. Elcykelpoolen i Linköping är ett exempel på detta.

– Det känns jätteroligt att idén om ett hyrsystem för elcyklar nu är på väg att bli verklighet. Det är ett smidigt och hälsosamt sätt att ta sig till olika platser i stan istället för att ta bilen. Elcykelpoolen skapar ett mer hållbart resande och är ett viktigt steg på vägen mot vårt mål att vara koldioxidneutrala år 2025, säger Rebecka Hovenberg (MP), miljökommunalråd

Om ungefär ett år är det tänkt att de första cyklarna ska finnas på plats. Elcykelpoolen kommer då att bestå av 150 cyklar på 15 elcykelstationer. Detta kommer sedan att kompletteras med ytterligare 50 cyklar och 5 platser. Linköping blir första kommunen i landet med ett hyrsystem av detta slag, vilket stärker Linköpings profil som cykelstad.

– Elcykelpoolen kommer vara öppen för alla. En målgrupp som kommer ha stor nytta av den är de som pendlar till Linköping och de som snabbt behöver förflytta sig i jobbet. Även besökare och invånare kan ha stor användning för den, säger Gunnar Broman (L), ordförande Sankt Kors.

Det är Sankt Kors som föreslås få i uppdrag av kommunstyrelsen att ansvara för införandet och driften av elcykelpoolen. Tillsammans med representanter från kommunen och andra aktörer kommer de att jobba med detaljerna kring hyrsystemet. Allt från var och hur elcyklarna ska parkeras till hur det ska fungera med lås, bokning och betalning.

– En elcykelpool tillför ett mervärde till Linköping på många sätt och vi gillar att bidra med nytta. Vi ska se till att det blir ett modernt och intelligent system som är enkelt att använda, säger Johan Kristiansson, vd Sankt Kors.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>