Region Skåne tar samlat grepp om vårdens IT
Hem NYHETER Region Skåne tar samlat grepp om vårdens IT

Region Skåne tar samlat grepp om vårdens IT

Publicerat av: Redaktionen

Region Skåne tecknar avtal för sammanhållen digital vårdmiljö med Cerner Sverige AB för 1 miljard kronor.

Region Skåne tar samlat grepp om vårdens IT 2Skåne blir först ut i Sverige med ett mycket omfattande system som inbegriper hela vårdkedjan.

Regionen kan med detta ersätta flertalet befintliga IT-system som har varierande funktionalitet och ålder, till en enda effektiv helhetslösning. Systemet omfattar ett nytt journalsystem men också all annan informationshantering inom sjukvården. Verktyget innebär bland annat möjligheter till ökad patientdelaktighet och förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna.

Först ut i landet

– Vi är först ut i Sverige med att upphandla ett sammanhållet IT-system för vården. Personalen kommer att få ett effektivare arbetsredskap och kan lägga mer av sin arbetstid på patienter, säger Henrik Fritzon (S) regionstyrelsens ordförande.

Upphandlingen påbörjades i december 2016 som en så kallad konkurrenspräglad dialog med fyra intresserade företag och mer än 300 medarbetare från hälso- och sjukvården har varit engagerade i utvärderingsarbetet.

Förutsättning för digitalisering

– Investeringen i ett nytt informationssystem är en förutsättning för att fortsätta digitalisera vården, förbättra tillgänglighet och patientsäkerhet. Äntligen får vi ett och samma system för primärvården och sjukhusen. Patienterna behöver inte längre upprepa sin historia vid varje vårdkontakt. Anteckningar i din journal kan göras direkt av läkaren, till exempel vid din säng på sjukhuset med hjälp av en padda. Provremisser kan skickas direkt till provtagningsenheterna och resultat skrivas in direkt på din journal. En bättre dokumentation ledder till snabbare diagnostisering och bättre behandling, säger Dolores Öhman (MP) ordförande i e-hälsoberedningen.

Projektet har en investeringsutgift på 1,046 miljarder kronor fördelade på fem år och beslutas av regionfullmäktige. Avtalet sträcker sig till 2025 med förlängningsmöjlighet till 2033.

Införandet kräver stora insatser både i finansiering av investeringen och från personalens sida. Fördelarna innebär bland annat frigörande av arbetstid då en stor mängd arbetsmoment och dubbelarbete kan undvikas framöver.

Milstolpe idag

– Vi har nått en milstolpe idag. Från flera system som inte har förstått varandra, till ett system som pratar samma språk oavsett var i vårdkedjan du befinner dig. Region Skånes medarbetare har ett otroligt viktiga jobb och gör skillnad varje dag. De förtjänar ett tekniskt stöd som hjälper dem i deras vardag med att ta hand om Skånes patienter snabbt och patientsäkert. Det kommer vi att få med det nya systemet, säger Alf Jönsson regiondirektör.

Vad händer nu?

Under förutsättning att det inte överklagas kan avtalet skrivas under och börja gälla om tio dagar.

Arbetet med den digitala vårdplattformen blir det mest omfattande förnyelseprojekt i Region Skånes historia och stor vikt kommer att läggas på förarbetet.

Redan nu pågår förberedande arbete oberoende av leverantör inom flera områden, bland annat med kartläggning av verksamheter, processer och arbetssätt, allt bemannat med kompetens från verksamheten.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>